Bustuchin: Festivalul „Iustina Băluțeanu”, la a IX-a ediție

Duminică, 28 iulie, a avut loc în comuna Bustuchin Festivalul „Iustina Băluțeanu”, ajuns, în acest an, la a IX-a ediție. Acesta a făcut parte din complexul de manifestări care s-au desfășurat în localitate, timp de trei zile, cu ocazia Zilelor comunei.

Grupurile de dansuri au primit cele mai multe aplauze din partea spectatorilor
Grupurile de dansuri au primit cele mai multe aplauze din partea spectatorilor

Centrul comunei Bustuchin a fost animat încă de vineri seara, când sărbătoarea a început cu o discotecă în aer liber.  Cea de-a doua zi a început cu semifinalele Cupei comunei Bustuchin la fotbal pe teren redus, box de fete, spectacole de muzică populară și ușoară, horă și, din nou, discotecă în aer liber.
Cea mai importantă zi a fost cea de duminică. În prima parte a avut loc finala cupei de fotbal și preselecția concurenților înscriși, după care a urmat Festivalul- concurs „Iustina Băluțeanu”, cu secțiuni aparte pentru soliștii vocali și instrumentiști, tarafuri, rapsozi, grupuri instrumentale și dansuri populare. Cei mai mulți participanți au fost din comunele de pe Valea Amaradiei, iar pentru mai multă transparență, în urma discuțiilor purtate între primarii localităților, s-a stabilit ca, în afara reprezentanților instituțiilor de la nivel județean, să facă parte din juriu și câte un reprezentant al fiecărei localități care a avut participanți.

Declarații

Primarul comunei Bustuchin, Ion Ciocea, s-a declarat mulțumit de modul cum au decurs manifestările: „Mă bucur că am reușit și în acest an să organizăm, în cadrul Zilelor comunei, Festivalul „Iustina Băluțeanu”. Deși cea care-i poartă numele s-a născut în comuna Logrești, am cerut permisiunea primarului comunei vecine ca noi să organizăm acest festival. Unii spun că nu ar trebui să cheltuim bani cu el, dar noi considerăm că pentru tinerii noștri din comună competiția este importantă, pentru a-și cunoaște valoarea. De asemenea, considerăm că am făcut cele mai importante lucrări de infrastructură pentru localitate și că acum e timpul să alocăm fonduri și culturii.”
La rândul său, Ion Călinoiu, președintele Consiliului Județean Gorj, a ținut să felicite organizatorii: „Îl felicit pe primarul Ion Ciocea pentru faptul că are obiceiul să creeze astfel de evenimente, în cadrul cărora locuitorii comunei pot să-și petreacă timpul în mod plăcut și, în același timp, să păstreze tradițiile și să predea ștafeta mai departe, celor tineri.”

Iustina Băluțeanu, o legendă
Prima soție a lui Ion Dolănescu, solista de muzică populară a anilor 60 Iustina Băluțeanu este autoarea multora dintre cele mai îndrăgite piese de muzică populară gorjenească, acestea fiind preluate și de alți mari artiști ai României, precum Maria Tănase, sau Maria Lătărețu.  „Pe câmpul cu florile”, „Cine trece pe uliță” „Ia-ți mireasă ziua bună”, „Nuneasca” și multe altele sunt creațiile sale, care s-au păstrat peste timp, sunt iubite și cântate în continuare, chiar și în zilele noastre.