Minerii, energeticienii și administrația, în conflict deschis

Loading

În timp ce sindicaliști din minerit și energie ce aparțin de Federația Națională Mine Energie au început protestele, supărați că administrația nu acceptă să înceapă mai repede negocierile Contractului Colectiv de Muncă, administrația le dă o lovitură mortală. Aceasta a anunțat, printr-un comunicat, nu că întârzie negocierile ci că nici nu are de gând să le înceapă, pentru că negocierile făcute anul trecut la CCM au valabilitate doi ani.

Protestul sindicaliștilor nu i-a impresionat pe membrii administrației
Protestul sindicaliștilor nu i-a impresionat pe membrii administrației

În continuare, vă prezentăm comunicatul Complexului Energetic Oltenia, în integralitatea sa:
„Contractul Colectiv de Muncă al Complexului Energetic Oltenia a fost negociat anul trecut, fiind aplicabil începând cu 19 februarie 2013 și având valabilitate pe o perioada de 2 ani, respectiv până la data de 19 februarie 2015.
CCM 2013/2014 Secțiunea 1: Durata și aplicare, Art. 8: „Prezentul contract colectiv de muncă la nivel de unitate se încheie pe o perioadă de 2 ani și devine aplicabil de la data înregistrării lui, în conformitate cu prevederile legale.”
Prin urmare, pe parcursul anului 2014, CCM al CE Oltenia este negociat.
Cererea sindicatelor de a renegocia pachetele salariale nu poate fi acceptată, în acest moment, deoarece ar fi contrar prevederilor legale (Legea nr. 329/2009 privind reorganizarea unor autorităţi şi instituţii publice, raţionalizarea cheltuielilor publice, susţinerea mediului de afaceri şi respectarea acordurilor-cadru cu Comisia Europeană şi Fondul Monetar Internaţional)
Legea nr. 329/2009,  Art. 30: „ Contractele colective de muncă se negociază, în condiţiile legii, după aprobarea bugetelor de venituri şi cheltuieli ale operatorilor economici, în limitele şi în condiţiile stabilite prin bugete.”
Bugetul de venituri si cheltuieli al CE Oltenia, pentru anul 2014, nu a fost aprobat până in prezent.
Aceste aspecte au fost aduse la cunostinta tuturor organizatiilor sindicale.”