Mandate prelungite cu șase luni pentru primarii gorjeni

 1,246 total views

Mandatul aleșilor locali a fost prelungit până cel târziu la 31 decembrie 2020, potrivit unei ordonanțe de urgență. Decizia este una normal, în timpul perioadei de criză nu se pot desfășura campaniile electorale și nici nu se pot organiza alegeri.

„Alegerile trebuie să fie organizate într-un context sigur din punct de vedere epidemiologic. Așadar, trei instituții – Autoritatea Electorală Permanentă, împreună cu Ministerul de Interne și Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației –  propun un proiect de ordonanță de urgență de prelungire a mandatelor aleșilor locali până cel târziu la 31 decembrie 2020”, a precizat Raluca Turcan.

În aceeași ordonanță sunt menționate și simplificări la procedura depunerii candidaturilor. De exemplu, partidele și candidații vor prezenta o singură listă de susținători și depun un număr minim de 25.000 de semnături.

Premierul Ludovic Orban a spus că este posibil ca alegerile locale să fie organizate în septembrie, arătând că Guvernul este pregătit să adopte o ordonanță de urgență pentru prelungirea mandatelor actualilor aleși locali.

„Pregătim un act normativ pentru prelungirea mandatului aleşilor locali care exercită mandatul în urma alegerilor din 2016 până la data viitoarelor alegeri locale. Data urmează să fie stabilită de Guvern, dar, din punctul meu de vedere, astăzi, este clar că alegerile locale nu pot fi organizate în condiţii normale în data de 28 (n.r. – iunie) şi va fi necesară amânarea acestor alegeri. (…)

Sperăm să treacă cât mai repede epidemia. După trecerea epidemiei, când o să existe un interval de timp în care să revenim la normal, să se poată desfăşura o campanie firească în care candidaţii să poată interacţiona cu alegătorii, alegătorii să cunoască bine candidaţii, vom decide organizarea acestor alegeri”, a afirmat Orban.