Europa trece printr-un nou moment dificil după cel al pandemiei, cetățenii Uniunii Europene sunt sfătuiți de înalți oficiali să se obișnuiască cu privațiunile pe fondul războiului cu Rusia. O populație debusolată, manipulată grosolan prin canale oficiale, cu o cultură precară, reacționează primitiv din România până în Spania și din Bulgaria în Marea Britanie, încearcând, de exemplu, să facă stocuri de diverse produse. Nimeni nu știe ce va urma iar liderii politici europeni, suspecți de acte de corupție, nu stârnesc încrederea populației pentru a-i urma în depășirea crizei. Nu puține voci afirmă despre conflictul ruso-ucrainean că a fost stimulat pentru a abate atenția de la ”tunurile” pandemiei. Cine crede că Kovesi va rezolva probleme la Bruxelles nu are legături cu România, țara ce a terminat corupția în urma activității ”celui mai bun procuror”.
Deși ni se repetă pe toate canalele, nici NATO și nici UE nu sunt niște structuri așa de unite precum ni se spune. Atacurile unui dement ca Putin au distrus deja o țară iar criza se adâncește cu fiecare oră. Cum țări NATO depășesc cu mult ajutorul umanitar, nu e deloc imposibilă escaladarea conflictului. Desigur, Putin și Rusia nu pot câștiga acest război dar pot face, fac deja, un mare rău oamenilor simpli. Pe lângă ucrainieni, moldovenii, românii și polonezii, poate și balticii pot să primească o notă de plată pe care nu sunt pregătiți să o plătească. Despre aceste lucruri nu vorbim în România, acum facem liste false cu ”oamenii lui Putin” sau publicații care ar putea fi de o asemenea orientare.
S-a ajuns până acolo încât un grup de lucru creat de Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU), Guvernul României și mai multe ONG-uri, pregătesc o platformă informatică, ce va scana presa online, dar și bloguri și rețele sociale, pentru a găsi “fake news”, surse de dezinformare și propagandă în contextul conflictului din Ucraina. Echipa de comunicare a Guvernului a cerut departamentelor de relații publice din toate ministerele, într-un mesaj comun transmis pe e-mail, să desemneze câte un reprezentant în grupul de lucru și să vină cu observații pe narativele și cuvinte cheie incluse în motoarele de căutare și în parametrii de analiză. Ați ghicit, vorbim de o preocupare mai veche a autorităților de controlare a presei, de data aceasta ”ambalată” în culorile actualității și pusă în cârca lui Arafat, vinovatul de serviciu.
Faptul că o serie de ziariști, persoane publice și oameni politici au reacționat este un lucru demn de semnalat. Și autoritățile au dreptate când semnalează fake-news-urile și alte elemente ale războiului hybrid în România, dar în acest context se poate lupta doar cu informații corecte pe canale oficiale. Că românii nu cred mesajele oficiale e o problemă de credibilitate și nu neapărat de știri false. O populație bine informată e mai greu de manipulat. Și ca să vedeți că ”somnul rațiunii…”, dacă ne luăm după ușurința din spatele listelor cu pro-putiniști, ar rezulta că partidul care a cerut demisia premierului pe motiv de plagiat, cu războiul la granițele țării, face jocul lui Putin!