Sunt clipe de cotitură la nivel mondial, lumea trece prin schimbări atât de mari încât ce era valabil și sigur în decembrie 2024 e deja istorie. Așa cum se vorbea, după câștigarea alegerilor prezidențiale americane de către Donald Trump ordinea mondială a luat-o rău la vale încât acum orice este posibil, de la un al treilea război mondial la o ”pax americana” în care țările europene mai ales vor fi ”vasale” Washingtonului sau nu vor mai fi deloc. Istoria ne spune că fără americani Europa Occidentală este un ”uriaș cu picioare de lut” iar precedentul istoric, în perioada interbelică, Societatea Națiunilor nu a avut nici o șansă cu toate principiile generoase anunțate. Pentru cine nu știe, „Cele 14 puncte” ale preşedintelui Woodrow Wilson au influenţat încheierea războiului, „a pavat drumul spre armistiţiu” şi a patronat Conferinţa de Pace de după prima conflagraţie mondială, oferind cadrul politic de desfăşurare a negocierilor, de redefinire a raporturilor de forţe, de reconfigurare geopolitică a lumii, de reaşezarea a ordinii europene şi mondiale pe noi baze conceptuale şi pe fundamentul noilor realităţi. Doar că atunci americanii au fost siliți să plece din Europa.
Sistemul euro-atlantic încă functional la nivel mondial pare acum total depășit de situație. Americanii nu par dispuși să mai plătească pentru bunăstarea Europei Occidentale și au de dus ”războaiele” lor în alte zone ale lumii unde chinezii și BRICS le-au luat fața. Uniunea Europeană nu este la acest moment o opțiune pentru Trump mai ales după ce, în stilul cunoscut și pe alte meleaguri, a încercat să influențeze alegerile până și peste Ocean. Nu doar că Trump nu uită dar a preluat initiativa în diverse locuri sensibile de pe Planetă. Desigur că presa de la noi, cel puțin cea subvenționată până acum de americani, ne spune altceva față de realitățile actuale, dar este doar o etapă din parcursul spre o nouă ordine mondială. În noua paradigmă, când europenii vor băga mâinile adânc în buzunare să-și plătească apărarea și nivelul de trai mai ridicat decât în restul lumii, lucrurile se vor așeza sau nu de la sine dar Uniunea Europeană nu va mai fi la fel.
Într-o transparență totală, Trump a prezentat UE, prin intermediul președintelui Ucrainei, o notă de plată a războiului care a fost acoperită sau girată de americani. Ca orice om de afaceri și patriot american, Trump vrea banii înapoi și dacă se poate și cu dobândă. Deși aparent pare o noutate, americanii fac asta de un secol și mai bine doar că acum lucrurile nu sunt ”îmbrăcate” suficient cu ”Democrație”, Libertate” etc. De la petrolul irakian la cel libian, SUA a avut întotdeauna obiective clare chiar dacă retorica oficială vorbea de altceva. Cu un comportament brutal dar provocat de insolența liderului ucrainean, Trump ne-a arătat zilele acestea mai degrabă ”culisele” diplomației euroatlantice. Într-o așa-zisă alianță care funcționează de 80 de ani, liderii stau cu cuțitele la vedere. Putin și Rusia sunt doar ”sparing-parteneri” pentru ambele tabere, lucruri ce s-ar putea schimba dacă războiul se termină acum și lasă uriașa armată rusă ca singura forță militară mobilizată a Europei, la fel ca după Al Doilea Război Mondial.
Dintre toate țările din flancul estic al NATO-UE, România a fost prinsă în cel mai prost moment deoarece nu are președinte ales iar coaliția de guvernare pare provizorie. Diplomația românească va fi pusă la grea încercare în perioada următoare iar noi avem cele două funcții relevante-Președinte și Ministrul de Externe-în vacanță. Trebuie să decidem în ce direcție o luăm dar este clar că nu ne permitem să ignorăm ”partenerul strategic”. A miza doar pe UE în condițiile în care aceasta devine irelevantă la nivel mondial ar putea să ne aducă mari probleme! Parafrazând un personaj istoric important din trecutul nostru, în speță mareșalul Antonescu, trebuie să fim atenți să nu pierdem ”războiul” pe care îl ducem noi pentru România!