Liderul FSLI, optimist pentru noile prevederi ale legii salarizării

Aflat în Gorj la sfârșitul săptămânii trecute, Simion Hăncescu-președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ(FSLI)-ne-a declarat  că sunt șanse ca profesorilor să le fie recunoscut statutul din societate prin noua grilă de salarizare. Astfel, deși dezbaterile cu Ministerul Muncii nu sunt încă finalizate, cadrele didactice urmează să  beneficieze de creșteri importante de salarii prin noua lege de salarizare.

Simion Hăncescu ne-a declarat că s-a aflat în Gorj la sfârșitul săptămânii trecute cu ocazia unui curs de formare pentru liderii sindicali din învățământ afiliați USLI Gorj. ”Am profitat de această întâlnire și am prezentat liderilor sindicali și alte probleme de actualitate, principala fiind cea de salarizare. Este o temă la ordinea zilei pe care o tratăm cu maximă atenție.  De fapt, întreprinderea demersurilor necesare pentru o salarizare echitabilă a personalului din învățământ, prin noua lege de salarizare unitară este prioritatea numărul unu a sindicatelor.  Legat de salarizare, discuțiile sunt în toi  și sperăm ca învățământul să se afle pe o poziție importantă în noua grilă de salarizare, Trebuie să recunoaștem că în ultimii 27 de ani salariile din acest domeniu au fost și sunt foarte mici. Prin noua lege de salarizare, cea care trebuie să intre în vigoare în această vară, creșterea medie a salariilor este mai mare de media creșterii pentru sectorul bugetar, care este de 56 %. Bineînțeles, creșterea medie în învățământ se va putea calcula după finalizarea grilei dar suntem pe o direcție bună. Ca un exemplu, se propune, pentru anul 2021, un salariu de 3550 lei pentru profesorul S debutant și 5930 pentru profesorul S, gradul I și  peste 25 de ani-ultima treaptă de vechime. Sunt și alte vești bune pentru colegii din învățământ, se propune a se acorda o sumă anuală( care este posibil să se acorde lunar) pentru hrană, echivalentă a două salarii minime brute pe țară și un vaucher de vacanță echivalent cu un salariu minim brut pe economie. Mai amintesc aici și faptul că la nivelul școlilor va exista un fond de premiere de 5%, adică pot fi stimulați cei care își dau silința mai mult pentru bunul mers al activității.”, a declarat Simion Hăncescu.

Priorități ale FSLI 

Simion Hăncescu ne-a mai declarat că sindicatele din învățământ s-au concentrat în acest an pe o paletă largă de probleme: ”Ne concentrăm pe  implicarea în elaborarea unei noi legi a educației naționale și a Legii privind Statutul personalului didactic. Încercăm să întreprindem  diligențele  necesare pentru modificarea legislației în domeniul pensiilor, astfel încât stabilirea și plata acestora pentru toate categoriile să aibă la bază principiul contributivității la fondul de pensii. Am demarat  demersurile către cele două camere ale Parlamentului României pentru ca să se adopte inițiativele legilative promovate de parlamentari, la propunerea FSLI, respectiv: proiectul de Lege privind învestirea personalului didactic de predare, de conducere, de îndrumare și de control cu exercițiul autorității publice pe timpul și în legătură cu îndeplinirea atribuțiilor de serviciu;  proiectul de Lege privind modificarea și completarea art. 12 din Legea educației naționale nr. 1/2011, prin care, elevii înscriși în învățământul profesional și tehnic cu durata de minimum 3 ani beneficiază de masă și cazare gratuită în cantinele și internatele școlare; proiect de Lege pentru modificarea și completarea art. 69 din legea educației naționale nr. 1/2011, prin care se reglemnetează regimul juridic al manualelor școlare; proiectul de lege de modificare și completare a art. 284 din Legea educațieie naționale nr. 1/2011, în vederea rezolvării problemelor existente în ceea ce privește pensionarea personalului didactic; proiect de lege de modificare a art. 262 alin. (4) din Legea educației naționale, astfel încât reducerea normei didactice de predare cu 2 ore săptămânal să nu fie condiționată de încadrarea în bugetul aprobat, lucru deja aprobat.”

”Să nu credeți că am uitat să intervenim, la nivelul factorilor decizionali, pentru a se asigura plata drepturilor de natură salarială acordate personalului din învățământ prin hotărâri judecătorești, inclusiv pentru plata sumelor reprezentând dobânzi legale acordate de instanțele de judecată. ”, a precizat Simion Hăncescu.