Liderii de sindicat din Motru, la masa discuţiilor

Liderii sindicatelor miniere din Motru au pe ordinea de zi un proiect de viitor, acela de a se uni toate sindicatele de la cariere, subteran şi conexe sub un singur departament. Astfel, minerii vor să devină mai puternici şi să caute împreună cu administraţia soluţii pentru dezvoltarea zonei şi păstrarea locurilor de muncă.

Iniţiativa aparţine consiliului de coordonare al Sindicatului Liber Cariera Roşiuţa, care i-a invitat la discuţii pe toţi liderii de sindicat din mineritul motrean, luni, 12 septembrie 2011 având loc, déjà, cea de-a doua întâlnire. Nelu Roşca, secretar al Sindicatului Liber Cariera Roşiuţa, care ţine şi locul preşedintelui ales, Severus Militaru, ce a fost ales deputat în Parlamentul României, spune că unirea sub un singur departament îi va face mai puternici pe minerii din Motru: „Scopul nostru, ca lideri de sindicat este conservarea locurilor de muncă în zona Motru şi dezvoltarea durabilă a zonei. De aici s-au creionat şi alte lucruri, totodată aprobându-se Legea Dialogului Social, aşa că ne-am gândit şi la o reuniune sindicală în cadrul Uniunii Sindicatelor Miniere din Oltenia, prin unirea celor două departamente de lucru într-unul singur. Este vorba despre Departamentul Zonal de Carieră Motru (al cărui secretar general este Nelu Roşca n.r.) şi Departamentul Zonal de Subteran şi Conexe Motru. Ne-am întâlnit azi, toţi liderii de sindicat din zona Motru, fiecare şi-a spus punctul de vedere, dar nu s-a concretizat nimic deocamdată, pentru că fiecare lider urmează să meargă la sindicatul din care face parte şi să înainteze, la rândul său, propunerea noastră. E clar că ne-ngrijorează scăderea continuă a locurilor de muncă, aproape că nu a fost an să nu fie restructurări, nemaifiind create alte alternative. În prima fază am gândit să ne adunăm toţi liderii de sindicat, pentru a căuta soluţii, iar unirea sub un singur departament cred că ne va ajuta să luăm decizii unitare.”

Nelu Roşca spune că prin unirea sindicatelor vor fi găsite mai uşor soluţii pentru dezvoltarea durabilă a zonei Motru
Nelu Roşca spune că prin unirea sindicatelor vor fi găsite mai uşor soluţii pentru dezvoltarea durabilă a zonei Motru

Opinii
La rândul său, preşedintele Sindicatului Liber Cariera Lupoaia, Constantin Ureche, spune că propunerea colegilor de la Roşiuţa e de luat în calcul, pe viitor: „Am răspuns invitaţiei, am discutat despre unirea sub acelaşi departament, de valoarea lui, la un moment dat, pentru rezolvarea tuturor problematicilor, fie ele sociale sau economice, susţinerea domeniilor de activitate şi a locurilor de muncă din zona Motru, de a căror longevitate depinde şi existenţa sau nu a oraşului”. La rândul său, Cristea Fluierătoru, care conduce Departamentul Zonal de Subteran şi Conexe Motru, a fost foarte succint, dar cuvintele sale au fost clare şi elocvente: „Ne-am întâlnit, să ne unim, ca să nu mai fim împrăştiaţi.”