Brexitul, adică ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, ar putea deveni o realitate în anii ce vin chiar dacă se fac eforturi ”democratice” ca votul să fie ignorant, deturnat, abandonat. Cum e vorba de englezi și de patria democrației, greu de crezut că manipulări ieftine de genul cataclismelor anunțate în ultimele zile pentru țara de dincolo de Canalul Mânecii ar putea avea succes deși se fac eforturi uriașe. Stau și mă întreb cât ar fi avut tabăra proeuropeană în România dacă ar fi existat un eveniment de genul asasinării unui politician favorabil ideilor unioniste, pe englezi nu i-a clintit iar la numărarea voturilor nici că se pune problema să fie suspiciuni.
După anunțarea rezultatului votului din Anglia, pe unele televiziuni din România a fost doliu. Poate că a fost vorba doar de identificarea pericolului pentru proiectul european dar ar putea fi și altceva, de exemplu că anumiți ”sponsori” se gândesc că ar putea să se trezească și românii că am cam dat-o de gard cu marele vis al unificării Europei. Se agită apele și în alte țări unde se constată că marea masă și țări sărăcește iar ”elita”, a se citi în special Germania, crește în bogăție și influență. Europa cu două sau trei viteze nu este de acceptat și este tot mai clar că Brexitul a fost doar primul pas. Faptul că multe din cele 28 de state membre nu au curajul să-și consulte cetățenii față de viabilitatea proiectului european este un semn clar că poate urma implozia dacă nu se fac corecturi importante ale mecanismelor și realităților din UE.
Oficialii români s-au grăbit să se reunească în ședințe de genul a se face că lucrează, rezultatul fiind mai mult decât previzibil. În loc să analizăm ce a câștigat România pe integrarea în UE, cu excepția emigrației de forță de muncă, încercăm să trecem peste eveniment doar nu vom vedea eșecul guvernului trimis de Bruxelles. Dacă politicienii de la București nu învață din pățania englezilor, din nefericire nu dau semne, am putea avea soarta acestora pentru că noi avem și motive de a crede că admiterea noastră în 2007 a fost mai mult decât prematură. Colonia România s-ar putea ca într-un final să reacționeze la tratamentul european mai mult decât discriminatoriu, nu acum dar într-un viitor previzibil, nu suntem dintre cei care vor rămâne să stingă lumina. Primul pas ar putea fi chiar alegerile parlamentare din toamnă, partidele anti-sistem pot câștiga teren și atunci viitorul va fi extreme de imprevizibil.