La Târgu-Jiu banii de concediu se vor da lunar

Loading

Cadrele didactice din Gorj îşi vor primi banii de concediu din această vară în două tranşe lunare. Această situaţie se datorează faptului că deşi banii sunt asiguraţi, drepturile financiare ale lunilor iulie şi august se vor da diminuat cu 25%.  În această perioadă majoritatea cadrelor didactice se află în concediu de odihnă iar până acum banii se încasau la începutul perioadei.

Constantin Fărtă spune că salariile cadrelor didactice din Târgu-Jiu sunt asigurate pentru această vară
Constantin Fărtă spune că salariile cadrelor didactice din Târgu-Jiu sunt asigurate pentru această vară

Exista o tradiţie în învăţământ ca pe sfârşit de luna iunie sau cel târziu la începutul lunii iulie să se încaseze salariul pe luna iunie şi banii pe concediul de odihnă.  Primele probleme privind banii pe concediu, datorate crizei economice,   au apărut în 2009 dar  ele nu au afectat judeţul Gorj. La acest moment însă, în tot judeţul Gorj banii se vor lua lunar deoarece este aşteptată intrarea în vigoare a legii privind diminuările salariale de 25% pentru sectorul bugetar. Potrivit Direcţiei Finanţelor Publice Gorj, nici o localitate din judeţ nu a fost programată până în prezent pentru achitarea drepturilor salariale pentru întreaga perioadă de concediu. Finanţiştii spun că la acest moment toate sumele sunt asigurate la valoarea fără reducerea probabilă care va funcţiona în sistemul bugetar.

La Târgu-Jiu, banii se vor da lunar
Primăria Târgu-Jiu dispune de resursele financiare necesare achitării tuturor drepturilor salariale pentru lunile de vară ale cadrelor didactice. Cu toate acestea, angajaţii celor 56 de unităţi şcolare de la nivelul municipiului îşi vor primi banii lunar, cea mai probabilă explicaţie fiind că se aşteaptă ca legea privind reducerile salariale din domeniul bugetar să funcţioneze după 24 iunie 2010. Vasile Mija, preşedintele Uniunii Sindicatelor Libere din Învăţământ Gorj, ne-a declarat că ştie că există bani pentru concedii dar că administraţiile locale au fost programate la Trezorerie lunar pentru ridicarea drepturilor salariale ale cadrelor didactice.
Constantin Fârţă, directorul Direcţiei de Patrimoniu din cadrul Primăriei Târgu-Jiu, a găsit o explicaţie de natură financiară pentru eşalonarea plăţilor către cadrele didactice:  “Anul trecut profesorii au luat toţi banii pe concediu o singură dată, însă acum vor primi banii lunar, corespunzător perioadelor respective. Această problemă a apărut din cauza repartiţiei bugetului pe trimestre. În iunie s-a suplimentat bugetul cu 58 de miliarde de lei vechi, dintre care 33 miliarde de lei sunt repartizate în trimestrul III, iar 25 miliarde de lei în trimestrul IV. În total, pentru trimestrul III au fost alocate 212 miliarde de lei, aproximativ 55 miliarde de lei/lună pentru plata profesorilor. Chiar dacă banii sunt asiguraţi la Târgu-Jiu, ei trebuie plătiţi eşalonat”.