Jaleşul dă apă băleştenilor

Ca în întreaga sa istorie, râul Jaleş, cel care tranzitează o mare parte din comuna Băleşti, este cel care le dă apă locuitorilor şi în acelaşi timp îi ajută să îşi desfăşoare activitatea tradiţională, cea  de cultivatori de legume. Primăria Băleşti a reuşit cu utilajele proprii să amenajeze cursul râului Jaleş atât pe vechea albie cât şi pe cea actuală pentru ca locuitorii satelor Stolojani, Tălpăşeşti şi Corneştii Vechi să aibă mult dorita apă pentru vieţuitoare şi irigaţii.

Apa Jaleşului bună pentru grădinarii din Băleşti
Apa Jaleşului bună pentru grădinarii din Băleşti

După cum bine ştim, din punct de vedere al reliefului, asistăm la o îmbinare fericită a dealurilor cu lunca râurilor Jiu, Jaleş şi Şuşiţa, condiţie ce a influenţat în mod decisiv ocupaţiile locuitorilor: cultivarea cerealelor, legumelor, pomilor, viţei de vie şi creşterea animalelor.
Încă din cele mai vechi timpuri, locuitorii satelor din actuala comună Băleşti au avut ca ocupaţie agricultura, cultivarea pământului şi creşterea animalelor. Există o serie de izvoare istorice are ne confirmă acest lucru. Prima ştire despre agricultura zonei este cea despre existenţa morilor pe apă atestate documentar  de Diploma Cavalerilor Ioaniţi în 1247. Documentul respectiv aminteşte de „morile în fiinţă” de pe Motru, Tismana, Bistriţa, Jaleş şi Jiu. Existenţa morilor ne spune că existau ogoare pentru cereale. Tot aici se găseau şi „fâneţele şi păşunile” necesare creşterii vitelor mari şi mici, condiţii esenţiale ale dezvoltării economice, politice şi sociale, pentru o populaţie deasă cum se afla în zona Băleştiului.
Cunoscând istoria dar şi necesităţile locuitorilor din comuna Băleşti, Primăria şi Consiliul Local Băleşti au reuşit să reamenajeze cursul râului Jaleş pentru ca apa, atât de necesară în acest anotimp, să ajungă la toate casele din satele Stolojani, Tălpăşeşti şi Corneşti Vechi. Potrivit primarului Aristică Paicu, deşi lucrările s-au făcut pe o suprafaţă foarte mare, au avut costuri modice datorită faptului că s-au făcut cu utilajele Primăriei. Aristică Paicu ne-a declarat: Acum se vede eficienţa investiţiilor Primăriei în utilaje, o firmă ne-ar fi luat enorm. Locuitorii au apă acum pentru irigaţii în acest sezon care ar putea aduce secetă. Utilajele au lucrat în ultimul timp cu prioritate pentru apă şi iată că această lucrare este gata.
După declaraţiile primarului, în următoarea perioadă utilajele Primăriei se vor canaliza cu prioritate pe drumurile spre lunca Băleştiului, o importantă zonă agricolă a comunei şi judeţului.