”Ora de istorie locală” în școlile din Târgu-Jiu

Autoritățile locale din Târgu-Jiu continuă eforturile pentru a face cunoscută istoria locală în rândul elevilor. Dacă în anii trecuți au ajuns în școli ca și material didactic  filme documentare despre Brâncuși și Ecaterina Teodoroiu, în acest an elevii vor cunoaște mai bine personalitatea comisarului Ioan C. Popilian, eroul bătăliei de la Podul Jiului. Filmul realizat recent de o echipă coordonată de viceprimarul municipiului Târgu-Jiu, Adrian Tudor, va fi transmis gratuit școlilor ca și material didactic.

Invitat la emisiunea PANORAMIC de la N-SAT TV, viceprimarul Adrian Tudor a vorbit despre mai multe proiecte ale Primăriei și Consiliului Local Târgu-Jiu, prevăzute în cadrul programului de manifestări culturale și sociale dedicate ”Centenarului Marii Uniri” aprobat prin Hotărârea Consiliului Local Târgu-Jiu nr 429 din 30 octombrie 2017. Elevii din Târgu-Jiu vor viziona în acest an la clasă un film despre comisarul Ioan C. Popilian, unul dintre eroii bătăliei de la Podul Jiului din 14 octombrie 1916.

Film documentar despre I.C. Popilian

Pentru ca cei mai tineri cetățeni ai Municipiului  să afle cât mai multe despre trecutul istoric al urbei, Primăria Târgu-Jiu a realizat un film documentar despre luptele de la Podul Jiului.  Viceprimarul Adrian Tudor, cel care a coordonat acest proiect, spune că filmul cuprinde  mărturii inclusiv de la rudele rămase în viață ale comisarului Popilian.

”Cei care vor vedea acest film-spune viceprimarul Adrian Tudor-vor descoperi informații, în parte inedite despre  viața și faptele de eroism ale comisarului de poliție Ioan C. Popilian, cel care a organizat rezistența de la Podul Jiului din 14 octombrie 1916. Am coordonat un proiect complex care a cuprins o echipă de documentare și de filmare.  Am reușit să luăm interviu nepotului comisarului Ioan C. Popilian și am reușit să avem o declarație a nepotului copilului care a anunțat Târgu Jiul și pe comisarul Popilian că nemții se îndreaptă către oraș. Este vorba despre nepotul învățătorului Grigore Popescu. Datorită sprijinului comunității online Târgu Jiu Odinioară și a domnului Ion Țârlea, am obținut un extraordinar interviu acordat de către comisarul Ioan C. Popilian în 1933, cu fotografii inedite, unde vorbește cum s-au derulat evenimentele din 14 octombrie 1916. Filmările și montajul au durat câteva săptămâni , iar pentru documentare s-a lucrat mai bine de un an de zile”.

14 octombrie, zi de sărbătoare locală

Adrian Tudor își dorește  ca ziua de 14 octombrie să devină zi de sărbătoare locală prin hotărâre de Consiliu Local și să fie marcată prin diverse acțiuni și manifestări publice. ” Voi iniția un proiect HCL ca ziua de 14 octombrie să fie zi de sărbătoare locală. Ne dorim ca ziua de 14 octombrie  să fie aniversată și prin ore de istorie locală în școli, slujbe de pomenire la bisericile din oraș, așa cum s-a întâmplat și în 1916 cu slujba de mulțumire, care a fost organizată din ordinul prefectului și, bineînțeles, manifestări dedicate acestui eveniment”, a mai declarat viceprimarul Adrian Tudor pentru N-SAT TV.