ISJ Gorj pus să rezolve crizele din sistem

Cu o nouă echipă de conducere, Inspectoratul Şcolar Judeţean Gorj funcţionează pe baza unei noi reorganizări, a doua în ultima jumătate de an. Inspectorii şcolari înlăturaţi la 1 septembrie 2009 au revenit în instituţie pe aceleaşi posturi sau unele superioare. Conducerea ISJ Gorj trebuie să gestioneze situaţii explozive relatate de presa locală la Bărbăteşti, Turceni, Liceul de Muzică şi Colegiul Tehnic Nr 2 Târgu-Jiu. Activitatea este cu atât mai dificilă cu cât la conducerea Ministerului Educaţiei a rămas un singur secretar de stat, Oana Badea.

Inspectorul general, Justin Paralescu, hotărât să-şi lase amprenta asupra şcolii gorjene
Inspectorul general, Justin Paralescu, hotărât să-şi lase amprenta asupra şcolii gorjene

De circa două săptămâni se află la conducerea ISJ Gorj o nouă echipă în frunte cu profesorul Justin Paralescu-inspector şcolar general, prof. Gheorghe Mitescu-inspector şcolar general adjunct şi prof. Camelia Bibere-inspector şcolar general adjunct. Au revenit în structurile ISJ Gorj şi inspectorii şcolari Maria Cochină, Daniela Bogea şi Constantin Florescu, toţi cu activitate în această instituţie până la 1 septembrie 2009.

Patru inspectori generali într-un an
Pe parcursul ultimului an, învăţământul gorjean a fost condus de patru inspectori şcolari generali. Toamna anului trecut găsea la conducerea ISJ Gorj pe Vasile Liviu Andrei, cel care a plecat prin demisie pentru a candida la alegerile parlamentare uninominale. A urmat Dan Dorin Taşcău cu un mandat de mai puţin de o jumătate de an. Tot la fel a avut şi profesorul Nicolaie Mergea, care a fost înlocuit la începutul lunii octombrie 2009 după ce a mai avut un mandat de patru ani între 2001-2005. Noul inspector şcolar general este prof. Justin Paralescu, cel care ar putea avea un mandat la fel de scurt în funcţie de culoarea politică a Executivului viitor.
Justin Sebastian Paralescu are doar 39 de ani fiind, din această perspectivă, cel mai tânăr dintre cei amintiţi. S-a făcut remarcat la Motru ca profesor şi director, timp de patru ani fiind inspector şcolar de matematică. Actualul inspector şcolar general a mai fost vehiculat în această primăvară pentru funcţia de inspector şcolar general adjunct.

O echipă experimentată
Prin revenirea în ISJ Gorj a unor inspectori şcolari care fuseseră înlăturaţi la 1 septembrie 2009, există la acest moment o echipă experimentată. Astfel, Limba şi literatura română o coordonează din nou prof. Daniela Bogea, Matematica-prof. Emil Pătrăşcoiu, Istorie-prof. dr. Maria Cochină, Geografie-prof. Claudia Zaharia, Fizică-Chimie-prof. Cornelia Danciu, Limbi străine-prof. Luminiţa Popescu, Sport-Teodor Tătaru, Arte-instit. Oana Stelescu, Învăţători-Ion Andrei şi Constantin Florescu, Educatoare-Loredana Diaconu, Educativ-prof. Ion Elena şi Management-prof. Ion Todea. Compartimentul Personal are aceeaşi componenţă cu profesoarele Daniela Damo şi Liliana Andriţoiu. Noul purtător de cuvânt al instituţiei este profesor Maria Cochină. Desigur, unii dintre inspectorii şcolari amintiţi cumulează şi alte sarcini, alţii îşi desfăşoară la ISJ doar o jumătate din activitate.

Prioritate au zonele cu probleme
Inspectorul şcolar general Justin Paralescu ne-a declarat în exclusivitate: „Mandatul meu, indiferent de durată, are ca prioritate desfăşurarea activităţii instructiv-educative la cei mai buni parametri. Elevii vin la şcoală să înveţe iar cadrele didactice au ca principală îndatorire să îşi facă munca bine la clasă. Mă bucur să am ocazia să spun că am foarte mulţi colegi de valoare şi care îşi fac datoria, mai presus de schimbările foarte numeroase din ultima perioadă.”
Justin Paralescu spune că echipa de inspectori şcolari vor fi foarte prezentă în şcoli pentru  îndrumarea activităţii instructiv-educative. Începând de săptămâna trecută, au fost vizate de echipe ale ISJ şcolile şi cazurile foarte mediatizate de la Bărbăteşti, Turceni sau Târgu-Jiu, cunoscutul caz de la Colegiul Tehnic Nr.2 Tg-Jiu dar şi seria interminabilă de probleme de la Liceul de Artă