Ion Ruşeţ se declară împotriva corupţiei

Loading

Senatorul PDL de Gorj, Ion Ruşeţ, are o activitate destul de intensă în Parlamentul României, mai multe interpelări şi declaraţii politice ale sale fiind făcute publice în ultimul an şi jumătate. Ultima dintre ele este dedicată flagelului corupţiei şi o să încercăm să o prezentăm pe scurt. Acelaşi senator a adresat de la tribuna Parlamentului o interpelare la adresa ministrului Educaţiei, Daniel Funeriu, cu privire la preconizatele închideri de şcoli din Gorj.

Senatorul Ion Ruşeţ are o activitate susţinută în Parlamentul României iar declaraţiile şi interpelările sale se referă la chestiuni arzătoare pentru gorjeni
Senatorul Ion Ruşeţ are o activitate susţinută în Parlamentul României iar declaraţiile şi interpelările sale se referă la chestiuni arzătoare pentru gorjeni

Ion Ruşeţ face în declaraţia politică din Senatul României o trecere în revistă a fenomenului şi un istoric al ultimelor două decenii în această privinţă. „Corupţia-se spune în interpelare- se acutizează în perioade de criză generalizată, de slăbire a autorităţii legilor şi instituţiilor statului. Proliferarea ei adânceşte inechităţile, polarizează bogăţiile şi accentuează paralizia instituţiilor, legalităţii şi moralităţii. Corupţia tinde să devină o structură organizată, personalizată şi specializată până la cele mai înalte niveluri de decizie ale politicului, legislativului, justiţiei şi administraţiei.
După 1989, în România se constată apariţia unor noi forme ale corupţiei, prin deteriorarea patrimoniului public, bancrute frauduloase, transferuri ilegale de bunuri şi capital, falsuri în documente financiar – contabile, trafic de influenţă, scoaterea din ţară a unor importante bunuri aparţinând patrimoniului cultural, ş.a.m.d. Iată câteva dintre principalele cauze care afectează societatea românească sub toate aspectele ei: fiscalitate sufocantă, inflaţie excesivă, instabilitatea sistemului bancar, instabilitatea legislativă, precaritatea pieţelor de capital, tolerarea corupţiei etc.
Clasa politică poate fi cel mai propice mediu de dezvoltare a corupţiei şi de manipulare a maselor. Mulţimea neinformată, constituie mina de aur a politicienilor corupţi din România. Politicianul îşi ia în faţa mulţimii neştiutoare dar credule, angajamente pe care nu se gândeşte niciodată să le aducă la îndeplinire şi foloseşte aşteptările acestora în interes personal. „Lupta împotriva corupţiei” este lait-motivul salvator al agendei electorale, pe care de fiecare dată politicienii îl afişează în campaniile electorale. Ne convingem, pe zi ce trece, că toate resursele de atac împotriva corupţiei par să se fi epuizat, fără ca măcar să se acţioneze pentru eradicarea acesteia. În prezent, corupţia constituie principala piedică în calea unui proces reformator, capabil să garanteze dezvoltarea societăţii şi nu regresul acesteia.”

Interpelare pe seama restructurării învăţământului
Ion Ruşeţ s-a adresat ministrului Educaţiei pe seama restructurării învăţământului gorjean şi măsurile care trebuie luate pentru ca elevii să sufere cât mai puţin. “Restructurarea sistemului de învăţământ a determinat Inspectoratul Şcolar Judeţean Gorj să propună comasarea unui număr însemnat de şcoli de pe raza judeţului. Cum majoritatea unităţilor de învăţământ ce urmează a fi comasate se află în mediul rural, sute de elevi vor fi nevoiţi să facă naveta la şcolile de centru pentru a putea să-şi continue studiile. Prin această măsură problema reducerii cheltuielilor de personal a fost în mare parte rezolvată, dar pentru cea a transportului elevilor se caută încă soluţii. În aceste condiţii, se preconizează o creştere semnificativă a numărului de abandonuri şcolare.
Educaţia reprezintă o condiţie esenţială şi obligatorie pentru existenţa şi dezvoltarea fiecăruia dintre noi. În conformitate cu drepturile omului şi ale copilului şi cu prevederile constituţionale accesul la educaţie pentru copiii din mediul rural este un lucru absolut necesar şi garantat.”

One Comment on “Ion Ruşeţ se declară împotriva corupţiei”

Comments are closed.