Învăţătorii pot să comande noile manuale în această săptămână

În perioada luni, 18 august – miercuri, 20 august 2014,  toate cadrele didactice care predau la clasele I şi a II-a  pot consulta, alege şi comanda gratuit online noile manuale şcolare în format tipărit şi digital, realizate de Editura CD PRESS, accesibile pe platforma securizată pusă la dispoziţie de Ministerul Educaţiei Naţionale. Această editură este una din marile câştigătoare ale licitaţiei privind tipărirea de manuale noi la clasele I şi II.

Învăţătorii pot să facă comandă online pentru manualele dorite
Învăţătorii pot să facă comandă online pentru manualele dorite

Ministerul Educaţiei Naţionale a comunicat la începutul lunii august 2014 ofertanţilor rezultatele finale ale evaluării ofertelor de proiecte de manuale şcolare pentru clasele I şi a II-a. Dintre proiectele depuse de cei 21 de participanţi la procedura de licitaţie – individual sau în asociere – au fost selectate 9 oferte.

Iată în detaliu selecţia MEN:
1. Comunicare în limba română clasa I: SC CD Press SRL_OF_1, SC CD Press SRL_OF_2, Grup Media Litera SRL+ Grup Editorial Litera SRL+SC SIVECO România SA.
2. Comunicare în limba maternă maghiară clasa I: Editura Corvin Deva.
3. Comunicare în limba română clasa a II-a: SC CD PRESS SRL.
4. Matematică şi explorarea mediului clasa I: SC CD PRESS SRL, Grup Media Litera SRL+ Grup Editorial Litera SRL+SC SIVECO România SA.
5. Matematică şi explorarea mediului clasa a II-a: SC CD PRESS SRL.
6. Limba modernă clasa I – limba engleză: SC Edu Soft Marketing Srl + SC Cromatic Tipo SRL.
Nu au fost selectate oferte la următoarele discipline: Comunicare în limba română pentru minorităţi clasa I, Comunicare în limba română pentru minorităţi clasa a II-a, Comunicare în limba maternă maghiară clasa a II-a, Limba modernă clasa I (limba germană), Limba modernă clasa a II-a (limba engleză, limba franceză, limba spaniolă, limba germană, limba italiană), Religie clasa I şi Religie clasa a II-a.
Cele mai multe oferte s-au înregistrat la Matematică şi explorarea mediului clasa I (13 oferte), urmată de Comunicare în limba română clasa I (12 oferte).
Nu au fost depuse oferte pentru 12 loturi, dintre care 6 pentru comunicare în limbile materne ale minorităţilor pentru clasa I şi 6 pentru comunicare în limbile materne ale minorităţilor pentru clasa a II-a.
MEN va organiza o nouă procedură de achiziţii pentru loturile pentru care nu s-au depus oferte şi pentru loturile pentru care nu există încă oferte câştigătoare. Din momentul comunicării rezultatelor, participanţii pot depune contestaţii, timp de 10 zile. Acordurile-cadru cu ofertanţii selectaţi urmează să fie semnate după 11 zile de la comunicarea rezultatelor procedurii. Contractarea se va realiza după ce se vor centraliza comenzile de manuale făcute de unităţile de învăţământ.

În atenţia cadrelor didactice
Manualele câştigătoare vor fi încărcate pe platforma www.manuale.edu.ro  la 10 zile de la comunicarea rezultatelor procedurii. Cadrele didactice vor putea accesa platforma şi vor selecta acele manualele pe care doresc să le utilizeze în fiecare şcoală. Comenzile vor fi realizate online de către unităţile de învăţământ pentru noile manuale, începând cu data de 18 august. Manualele noi vor ajunge în şcoli până la data de 15 septembrie 2014.
Precizăm că noile manuale (în format clasic şi în format digital) înlocuiesc manualele existente până la această dată, aprobate prin Ordinul de Ministru nr. 3885/2004. România este printre primele ţări europene care implementează manualele digitale, care vor fi disponibile şi online.(EDU.RO).
Potrivit editurii CD PRESS, cea care ne-a trimis informaţiile de mai jos, în curând aceasta va lansa pe site-ul www.cdpress.ro   platforma online de resurse educaţionale  pentru cadre didactice, părinţi şi elevi. Aceasta va include: materiale didactice gratuite, descărcabile; materiale demo de utilizare a manualelor digitale şi alte informaţii utile; serviciu de asistenţă tehnică pentru folosirea manualelor digitale.