Învăţământul românesc trăieşte

adrian-popicaÎn această perioadă de schimbări sau de ABRAMBUREALĂ, cum ar zice cârtitorii, am avut ocazia să văd că învăţământul românesc trăieşte şi mai mult… merge înainte împins de principalii doi actori ai săi: elevii şi profesorii lor. Da, este adevărat! Am participat zilele trecute la o nouă ediţie, a treia, a Concursului Naţional VERTICAL. Într-o organizare excelentă sub coordonarea prof. Şomîcu Cornel -Şc. Gen. Ceauru, prof. Popescu Adrian -Şc. Gen. Ceauru, prof. Buzera Marius-Colegiul Tehnic „GENERAL GHEORGHE MAGHERU”, acest concurs şi simpozion au fost dovada clară că doar declarata prioritate naţională merge înainte fără să ţină cont de piedicile care-i sunt puse de chiar cei care ar trebui să conducă destinele învăţământului românesc.
Am fost impresionat de numărul mare de elevi participanţi, de pregătirea lor foarte bună, de sufletul pus în redactarea lucrărilor, de bucuria succesului sau de mâhnirea pentru rezultate mai puţin bune. Peste toate acestea a contat cel mai mult faptul că s-au întâlnit cu colegii lor, că s-au născut ambiţii, că s-au bucurat pentru colegii lor care au câştigat premii substanţiale (BRAVO ORGANIZATORILOR ŞI MULŢUMIRI SPONSORILOR) şi toţi au plecat cu speranţa că la anul va fi mai bine şi poate ei vor fi cei premiaţi.
Am văzut că dascălii pun pe primul loc pasiunea pentru profesia lor şi dragostea pentru copiii ai căror paşi îi călăuzesc. Am văzut că asta este viaţa lor. Şi ce lecţie pentru cei care cred că guvernează această categorie socială… exact când guvernul taie sporuri şi premii fără să ţină cont de sindicatele reprezentative din învăţământ; dascălii îşi petrec sfârşitul de săptămână, nu la SKI sau la MALL (nici n-ar avea cu ce, unde sunt măririle promise în campanie?), ci alături de copii, de elevii lor… care sunt viaţa lor.
Sunt mândru că sunt dascăl, sunt mândru de colegii mei, sunt mândru că pe noi, dascălii, nu ne guvernează decât legea bunului simţ, nu nişte guvernanţi inconsecvenţi în acţiunile şi afirmaţiile lor. Felicitări organizatorilor şi tuturor celor care au ajutat la buna desfăşurare atât a concursului, cât şi a simpozionului.
Mulţumiri organizatorilor, respect colegilor şi, nu în ultimul rând, dragoste elevilor!
Chiar şi cu aşa guvernanţi, învăţământul românesc trăieşte!
Ne revedem în 2010!!!