Intimidare prin incendiere

Scandalul dintre cele două conduceri ale Obștii Muntele Runcu devine periculos, după ce luni de zile acesta s-a materializat doar în certuri, îmbrânceli și zeci de procese. În noaptea de 31 octombrie – 1 noiembrie 2011, gospodăria lui Atanasie Anca, președintele uneia dintre cele două consilii de administrație a fost incendiată, polițiștii și pompierii stabilind că focul a fost pus cu intenție.

Dintr-o construcție de 200 mp, cu acoperiș din lemn acoperit cu țiglă, au rămas doar zidurile
Dintr-o construcție de 200 mp, cu acoperiș din lemn acoperit cu țiglă, au rămas doar zidurile

Atanasie Anca a declarat presei de la început, înainte ca polițiștii și pompierii să termine cercetările, că știe cine e vinovat pentru ce s-a întâmplat, acesta fiind sigur că i s-a dat foc la gospodărie, pentru a fi intimidat, să renunțe la lupta pentru pădurile obștii: „Sigur oamenii Lui Stan au făcut asta. M-a amenințat și el că o să am probleme și un fost pădurar și fostul președinte al obștii. Au fost și martori de față o dată, dar când au fost întrebați de poliție, nu au recunoscut că au auzit. Sigur oamenilor le e frică să declare adevărul împotriva lor, ca să nu le dea și lor foc. Și mie mi-e frică acum, pentru viața mea și a familiei mele, pentru că, dacă lua foc și casa puteam să ardem de vii. Din fericire casa a scăpat, pentru că au venit pompierii, deși anexa în care țineam animalele și furajele este chiar lângă ea. M-a trezit soacra mea și când am ieșit afară am găsit tot grajdul arzând, de la un capăt la altul, pe partea de sud. Era clar că s-a dat foc cu intenție, pentru că focul n-a pornit dintr-un singur loc. N-au mai rămas decât pereții, a ars fânul, acoperișul, furajele, era să-mi ardă și calul în grajd.”

Autor necunoscut
Deși poliția și pompierii au confirmat bănuiala lui Atanasie Anca, aceea că focul a fost pus cu intenție, deocamdată autorul a fost declarat necunoscut, dar cercetările continuă. Vasile Stan, președintele celuilalt consiliu de administrație al obștii, cu care Atanasie Anca și ai lui se află în diverse litigii legate de dreptul de a conduce Obștea Muntele Runcu spune că nu are nici o legătură cu incendiul: „Eu am auzit ceva, dar nu sunt în localitate. Azi am venit de la București, pentru că avem niște procese cu celălalt consiliu de administrație. Ce face ei în sat, între ei, nu e treaba mea. Cine e vinovat să plătească.”
Vasile Stan este un om de afaceri din București care a cumpărat drepturi de la o parte dintre membrii Obștei Muntele Runcu, ba chiar și sediul obștii, iar în prezent este președinte ales atât el cât și Atanasie Anca, recunoscut fiecare de o altă parte a membrilor obștii,  fiecare cu consiliul lui de administrație, cu grupul lui de susținători și cu hotărâri judecătorești care le dau dreptate.
Chiar dacă s-au găsit probe indubitabile că incendierea s-a făcut cu intenție, Atanasie Anca se ferește să facă acuzații directe, pentru că nu are prob, chiar dacă spune că a fost amenințat de dușmanii săi că va avea probleme, de unde deduce că ar fi vinovați de cele întâmplate.

Alte două nebuloase
Așa cum nu se găsește autorul sau autorii incendierii casei lui Atanasie Anca, nu se găsesc nici autorii altor două fapte. Mai multe adeverințe care certifică dreptul de membru în obște și, implicit, drept la pădurile obștii au primit la sediu judecători și grefieri care lucrează în diversele cauze în care se judecă cele două părți. Deși adeverințele sunt eliberate de Obștea muntele Runcu, iar ștampila aplicată seamănă cu ce a consiliului de administrație condus de Anca, acesta spune că adeverințele nu au fost eliberate de el, ci de celălalt consiliu, folosindu-se de ștampila lui. La rândul său, Stan Vasile spune că nu consiliul condus de el a eliberat respectivele adeverințe, care acum au ajuns la Direcția națională Anticorupție.
O altă ciudățenie este aceea că, de asemenea, judecătorii care judecă respectivele cauze s-au trezit chemați în judecată în diferite colțuri ale țării, dar nici aici nu se știe cine i-a chemat în judecată, cele două conduceri ale obștii acuzându-se reciproc de asta.
Citind un astfel de articol, orice om și-ar punea întrebarea: cine ar fi în stare de astfel de tehnici diabolice, „interlopii lui Stan” cum sunt numiți pe la colțuri oamenii unui președinte, sau „securiștii lui Anca” cum sunt numiți, tot pe la colțuri, oamenii celuilalt?