Înţelegere pentru liniştea părinţilor şi elevilor

Loading

Săptămâna trecută s-a ajuns la o înţelegere între sindicatele din învăţământ şi guvernanţi pe un set de probleme care au o relevanţă redusă. După cum declară liderii de sindicat, cadrele didactice au căpătat siguranţa că vor avea măcar salariile actuale plătite în acest an de criză. Dar dacă Guvernul va fi în incapacitate de plată, cum a riscat la finele lunii aprilie, Dumnezeu cu mila!

Cadrele didactice au renunţat pe moment la grevă dar pot relua protestele la primul semn
Cadrele didactice au renunţat pe moment la grevă dar pot relua protestele la primul semn

Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării, Ministerul Finanţelor Publice, Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale şi reprezentanţii federaţiilor sindicale din învăţământ Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, Federaţia Educaţiei Naţionale, Federaţia Sindicatelor Independente din Invăţământ „Spiru Haret” şi Federaţia Naţională Sindicală „Alma Mater”, în urma dezbaterilor, au convenit asupra următoarelor: Resursele alocate Educaţiei prin buget vor fi asigurate de Ministerul Finanţelor Publice, fără a afecta nivelul veniturilor salariale pe anul 2009; Constituirea, în cursul lunii mai a.c. prin Ordin al Ministrului Educaţiei, Cercetării şi Inovării, a Comisiei de Monitorizare pentru evaluarea modului în care s-au realizat şi se vor realiza cheltuielile de investiţii în educaţie;  Definitivarea principiilor şi calendarului privind descentralizarea, conform anexei 1; Menţinerea titularizării în sistemul naţional de învăţământ şi în viitoarele legi ale educaţiei; Preluarea în corpul Legii salarizării unitare a sistemului bugetar, a unui model european de ierarhizare a categoriilor de bugetari. Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării va susţine plasarea cadrelor didactice cât mai aproape de vârful ierarhiei; Proiectele şi programele de cercetare aflate în derulare se continuă prin alocarea corespunzătoare a creditelor bugetare aprobate şi prin utilizarea creditelor de angajament; Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării şi partenerii sociali încep dezbaterile pe legile învăţământului la data de 15 mai a.c.; Asigurarea finanţării pentru anul scolar 2008 – 2009 a numărului de beneficiari ai bursei „Bani de Liceu”; Suspendarea grevei anunţate; În cazul în care nu se vor respecta termenii acestui acord, sindicatele din învăţământ îşi rezervă dreptul de a relua acţiunile de protest.
Profesorul Vasile Mija, preşedintele Uniunii Sindicatelor Libere din Învăţământ Gorj, ne-a declarat: „Suntem cu toţii dezamăgiţi de rezultatele ultimului acord cu guvernul, am avut în vedere însă interesele elevilor şi părinţilor în primul rând atunci când ne-am mulţumit cu puţin şi am decis să participăm la desfăşurarea examenelor naţionale. Nu s-a încheiat însă conflictul, pentru că am fost minţiţi de atâtea ori vom relua în orice moment dacă autorităţile nu vor respecta înţelegerea punct cu punct. Munca dascălilor trebuie să fie apreciată la justa ei valoare “.