”Împreună într-o lume digitală”

Colegiul Tehnic „General Gheorghe Magheru din Târgu Jiu a fost gazdă virtuală pentru prima ediție a Conferinței Tinerilor Cercetători cu tema Împreună într-o lume digitală, ( The Conference of Young Researchers „Together in a digital world”), la care au participat 66 de elevi din țară și din străinătate. Parteneri și organizatori alături de liceul gorjean au fost: Gimnazija in srednja sola Rudolfa Maistra Kamnik,  din Slovenia, Escola Profissional de Ciencias Geográficas, din Lisabona Portugalia și Sultangazi Ataturk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi,  din Istambul  Turcia.

Dezbaterile din cadrul conferinței au vizat probleme de mediu, de poluarea mediului înconjurător, de riscurile epuizării resurselor naturale, de importanța apei pentru o viață sănătoasă, precum și rolul tehnologiei în remedierea acestor probleme dar și în conștientizarea populației cu privire la aceste riscuri. Tinerii ”cercetători” au prezentat materiale video cu experiențe din laboratoarele de analize fizico chimice, dar și cu studii și cercetări din țările lor cu privire la problemele de mediu.

Prezentările au fost urmate de dezbateri și discuții în care elevii au avut ocazia să se cunoască, să-și împărtășească preocupările, să facă schimb de idei și să pună bazele viitoarelor cooperări.

A doua ediție a acestei conferințe, urmează a se desfășura la finalul lunii martie, când tinerii cercetători vor prezenta și alte  experiențe și activități de laborator pe probleme de mediu, precum și modul în care tehnologia poate contribui la un viitor mai bun. Având în vedere numărul mare de participanți de la această ediție, dar și calitatea materialelor primite, organizatorii consideră că activitatea a fost un real succes și arată că într-o perioadă când învățământul ”suferă”, tehnologia poate constitui o oportunitate pentru o educație de calitate. Activitățile sunt parte a proiectului Erasmus + Integrating technology in the teaching process, path towards building 21st century skills, care vizează printre altele promovarea cooperării între elevii dintre țările partenere.