Iarna nu-i ca vara

Trăim într-o ţară unde dacă nu s-ar petrece lucruri atipice ne-am plictisi de moarte. Ca să evităm aceste lucruri, facem tot felul de nefăcute şi, din nefericire, multe se petrec în Gorj. Am să exemplific câteva lucruri despre zona Rânca pentru că acolo e un concurs de împrejurări autorităţi-investitori care riscă să pună pe butuci zona cu cel mai mare potenţial turistic din Gorj.
Mai întâi, cu riscul de a supăra pe unii, vorbim de patria evaziunii. Aşa s-au construit spaţiile, aşa se administrează dar e greu de intervenit, prietenii ştiu de ce. Mai greu, poate în ciuda unora care şi-au dorit aici doar un sat de vacanţă, Rânca a devenit o atracţie de care începem să ne batem joc. Se ştie că reputaţia se construieşte în timp iar dacă se vorbeşte doar de rău…
În doar o lună Rânca a fost în centrul a două scandaluri care vor ţine departe de Gorj pe cei care ar fi fost tentaţi să aleagă această zonă în detrimentul Văii Prahovei. Să vii de la Constanţa ca să iei bătaie pe banii tăi într-o pensiune din Rânca, cum s-a întâmplat din pricina unui imbecil care şi dacă avea dreptate nu trebuia să reacţioneze aşa,  nu cred că este prea plăcut şi, cu siguranţă, de învăţare de minte pentru cei tentaţi să o mai  facă. Mai grav, şi cabanierii au motive să se revolte, este blocarea constantă a drumului spre Rânca la prima ninsoare din comoditatea poliţiştilor şi drumarilor. Gândiţi-vă doar cum s-au simţit zeci de bucureşteni care nu au putut urca sâmbătă în staţiune din pricina poliţiştilor, atenţie pe lângă ei trecuseră vreo 30 de maşini care au fost coborâte pentru că trebuia? Unde să meargă aceşti oameni care aveau calea tăiată spre Bucureşti? Vor mai reveni ei ca turişti în Gorj?
De ce nu suntem în stare să asigurăm drumul spre Rânca de 20 de ani încoace? De ce plătim nişte drumari care oricum ţin acest drum închis toată iarna? De ce cabanierii din Rânca nu îşi angajează o firmă privată pentru deszăpezire? Sunt întrebări care costă…mult!