După o vară toridă, când s-a dovedit că România are nevoie de energie pe bază de cărbune, pentru a nu importa, în vârfurile de sarcină, la prețuri exorbitante care se reflectă în facturile consumatorilor, urmează iarna, în care, ca de obicei, vor fi probleme cu ceilalți producători de energie și se va ajunge la importuri. Acum nu vorbim, însă, de producție mică de energie pe bază de cărbune, ci chiar de risc de blackout, pentru că toți minerii și energeticienii din Federația Națională Mine Energie amenință cu greva generală.
După congresul FNME care a avut loc ieri, s-a emis un comuncat oficial, prin care se anunță declanșarea acțiunilor revendicative, care să stopeze noua lege a pensiilor, ce ar nedreptăți pensionarii din minerit și energie. Federația scrie clar, în comunicat, că se va merge până la greva generală.
„Având în vedere efectele legii 360/2023, legea pensilor, care afectează drepturile pensionarilor proveniți din sectorul minier și cel energetic, precum și al salariaților, viitori pensionari, minerii si energeticienii, membrii sindicatelor asociate la Federația Națională Mine Energie, salariați din Societatea Complexul Energetic Oltenia SA, Societatea Nuclearelectrica S.A. – CNE Cernavodă, Hidroserv S.A., Hidroelectrica S.A., Compania Națională a Uraniului S.A., Complexul Energetic Valea Jiului, întruniți în data de 17 septembrie 2024, cu ocazia lucrărilor congresului, au adoptat următoarea rezoluție:
– Declanșarea acțiunilor revendicative, prevăzute de legislația națională si europeană.
Astfel, în perioada următoare, FNME va sesiza Guvernul României privind posibilitatea declanșării unui conflict de muncă urmat de acțiuni de protest sub toate formele prevăzute de lege.
În situația în care nu se va ajunge la soluționarea solicitărilor noastre, vom lua în calcul posibilitatea declanșării GREVEI GENERALE”, se precizează în comunicatul FNME.
„Lucrează și vor lucra în aceleași condiții de muncă foarte grele și periculoase”
În comunicat, sindicaliștii din FNME amintesc faptul că nu li s-au schimbat condițiile grele de muncă, ce le-au dat dreptul, până acum, la condiții speciale de pensionare și că noua lege, așa cum arată acum, face discriminare între actualii și viitorii pensionari din minerit și energie.
„Minerilor și energeticienilor trebuie să li se păstreze aceleași condiții de pensionare în viitoarea lege a pensilor publice, deoarece lucrează și vor lucra în aceleași condiții de muncă foarte grele și periculoase .
Solicităm partidelor politice eliminarea din lege a articolelor care creează discriminare în timp între personele care au desfășurat activitate în aceleași condiții de muncã și revenirea la articolele din vechea lege (legea 263).
Noroc Bun!”, se mai arată în comunicatul FNME.