Grădinițe de poveste, la Rovinari

Orașul Rovinari poate fi considerat original prin grădinițele de copii, care au un nume altfel decât celelalte din România, acestea numindu-se, oficial, „Țara Poveștilor”, „Degețica”, „Albă ca Zăpada”, „Scufița Roșie” și „Cenușăreasa”. Mai mult, aici copiii vin de drag, pentru că despărțirea de familie se face treptat și se folosesc tehnici de învățare nonformală, care îi ajută pe copii să învețe jucându-se.

Copiii de la Grădinița „Țara poveștilor” învață jucându-se
Copiii de la Grădinița „Țara poveștilor” învață jucându-se

La grădinița „Țara Poveștilor” am găsit mare hărmălaie. Copiii, plini de energie, erau angrenați în activități diverse, care, după cum se vedea clar pe fața lor, le făceau mare plăcere. Desene pe… gresie, asta pentru că asfaltul era umed din cauza ploii…  pictură….  Pe unii i-am găsit în febra pregătirii unui spectacol, activitate intensă susținută de educatoare, care au făcut programul de activități consultându-se cu copiii, așa cum se obișnuiește în tehnicile de învățare nonformală, importate din Uniunea Europeană și care dau rezultate foarte bune.
Maria Păsărin, directorul grădiniței „Țara Poveștilor”, care are în subordine și celelalte patru grădinițe de poveste, ne-a dezvăluit „secretul” transformării celor cinci unități de învățământ din niște clădiri obișnuite în gazde primitoare pentru copiii din Rovinari: „ Avem în implementare un proiect cu numele „Copilăria în poveste” prin care utilizăm poveștile în educația copiilor și mi-a venit ideea să schimb și denumirea grădiniței, mai ales că acum este o metodologie în lucru pentru schimbarea denumirii instituțiilor. De exemplu, școlile generale au devenit gimnaziale… Noi nu aveam obligația să schimbăm denumirea grădiniței, dar mi-a venit ideea să o numesc „Țara poveștilor”. După aceea, colegele mele, pentru că noi- trebuie să știți- formăm o familie, au venit cu ideea: noi suntem cinci grădinițe, grădinița persoană juridică, în care ne aflăm și patru structuri, iar fiecare e bine să aibă un nume de poveste. Și așa am procedat. Am făcut demersurile legale către Consiliul Local, iar o doamnă- consilier local, dascăl, le altfel, a spus: „Și acum, vă propun cel mai frumos proiect al meu. Vă propun să transformăm denumirea grădinițelor în grădinițe de poveste.” Iar consilierii, spre bucuria mea, au acceptat, 100%.”

În curând, grădinițele din Rovinari vor arăta precum poveștile al căror nume îl poartă, de exemplu „Degețica”
În curând, grădinițele din Rovinari vor arăta precum poveștile al căror nume îl poartă, de exemplu „Degețica”

Inovații

Povestea în care trăiesc și învață să se pregătească pentru viață copiii din Rovinari va deveni, în scurt timp și mai veridică decât în prezent. Așa cum arată proiectele pe calculator, Grădinița „Țara Poveștilor” îi va întâmpina pe copii cu o carte de povești imensă, din care, dând paginile, copiii și părinții vor putea afla ce îi așteaptă în grădiniță, vor urca scările împreună cu  Jack și vrejul de fasole”, vor găsi, de asemenea, în sălile de clasă, picturi din mai multe povești.
La grădinița „Cenușăreasa”, personajul de poveste, în persoană, îi va aștepta în curte, grădinița „Degețica” va avea o floare imensă în care însăși „Degețica” va sta să-i vegheze pe micuți în timp ce se joacă, la Grădinița „Albă ca Zăpada” aceasta, împreună cu piticii vor fi acolo, iar căsuța piticilor va trona în curte. De asemenea, Scufița Roșie, lupul și celelalte personaje din povestea lor vor … locui, așa cum e normal, la Grădinița „Scufița Roșie”. E foarte clar că, în astfel de locuri de poveste, copiii din Rovinari vor veni cu drag, iar învățatul, pentru ei va deveni… o joacă de copii.