Gorjul, județul cu PSD-ul în suflet

 

 

Alegerile parlamentare din 11 decembrie 2016 au marcat o premieră, un partid și-a adjudecat aproape toate mandatele din județ. Potrivit calculelor post- electorale, cu voturile independenților Ion Ciocea la Senat și Ion Călinoiu la Camera Deputaților, proveniți tot din rândurile social-democraților, PSD Gorj ar fi obținut încă un mandat  parlamentar. Și mai interesant, cei doi parlamentari de la alte formațiuni-Scarlat Iriza(ALDE) la Senat și Dan Vâlceanu(PNL) la Camera Deputaților s-au remarcat tot în rândurile PSD cu ani în urmă. PSD Gorj a obţinut patru mandate de deputat (Victor Ponta, Mihai Weber, Alin Văcaru şi Elvira Şarapatin) şi un mandat de senator(Florin Cârciumaru). Au rămas în afara Parlamentului deputatul Dian Popescu-liderul ALDE Gorj-dar și senatorul Tudor Barbu.

Județul Gorj a rămas ”rgorj-522-2oșu” din punct de vedere electoral după ce PSD-ul și-a adjudecat o mare parte dintre mandatele parlamentare. PNL-ul, singurul partid de Opoziție din actuala configurație parlamentară a județului, a suferit o umilință greu de digerat, inclusiv mandatul de deputat al lui Dan Vâlceanu fiind obținut la redistribuire. Liberalii gorjeni vor avea cu siguranță o nouă conducere după ce filiala s-a plasat sub media pe țară. Două din partidele cu scoruri bune în județ-PMP și PRU-au avut candidaturi neinspirate.

Ponta a mulțumit gorjenilor

PSD Gorj și-a adjudecat  cinci mandate de parlamentar, dintr-un total de şapte. În urma prezentării, de către Biroul Electoral Central, a rezultatelor finale ale alegerilor parlamentare, PSD Gorj a obţinut patru mandate de deputat -Victor Ponta, Mihai Weber, Alin Văcaru şi Elvira Şarapatin- şi un mandat de senator-Florin Cârciumaru. PNL Gorj a primit un mandat de deputat (Dan Vâlceanu) şi ALDE un mandat de senator (Scarlat Iriza). Astfel, Victor Ponta se află la cel de-al patrulea mandat de deputat de Gorj, Mihai Weber la al doilea, Alin Văcaru şi Elvira Şarapatin la primul. De asemenea, edilul din Târgu Jiu, Florin Cârciumaru, este la primul mandat de parlamentar, iar Scarlat Iriza la primul mandat de senator după  două mandate de deputat.

După alegeri, Victor Ponta a mulțumit gorjenilor pentru votul dat PSD-ului: „Un rezultat extraordinar, dar care ne obligă enorm”, a scris Ponta pe pagina sa de Facebook.

„Au fost repartizate mandatele castigate in Judetul Gorj la Alegerile din 11 Decembrie- PSD a obtinut 1 mandat de Senator ( din cele 2) si 4 de deputat ( din 5) ; In conditiile dificile in care alti doi colegi ai nostri au candidat ca si independenti! Iar celelalte doua mandate au mers la Scarlat Iriza ( fost deputat PSD acum la ALDE) si Dan Vâlceanu ( fost Presedinte TSD acum la PNL)! Un rezultat extraordinar dar care ne obliga enorm.

Vreau sa multumesc tuturor locuitorilor judetului Gorj care au fost alaturi de noi / membrilor si militantilor PSD care au muncit extraordinar in campanie/ prietenilor care m-au sprijinit la bine si la greu din 2004 si pana in prezent! Am facut multe lucruri bune pentru Targu Jiu si pentru Judetul Gorj dar mai sunt atat de multe de facut! ”

Potrivit statisticilor, PSD Gorj a obținut cel mai bun rezultat electoral de după 1990 iar PNL unul dintre cele mai proaste, având în vedere că liberalii singuri nu au înregistrat niciodată rezultate spectaculoase în județul nostru. Dimensiunile dezastrului  pentru liberali vine de la faptul că primarii acestui partid, unii extrem  de apreciați în comunitățile lor, nu au putut convinge locuitorii să voteze tandemul Dan Vâlceanu-Tudor Barbu, principalii vinovați pentru contraperformanța de la Gorj.

Cine sunt parlamentarii de Gorj?

Din păcate, politicienii care și-au adjudecat un mandat  parlamentar nu au avut până acum o activitate deosebită care să ne facă să avem așteptări de la ei. Unii dintre ei au mai fost aleși în această postură iar rezultatele pentru alegători nu au fost relevante. Dar să încercăm câte o prezentare scurtă pentru fiecare:

FLORIN CÂRCIUMARU  este la primul mandat de senator și s-a bucurat constant de aprecierea gorjenilor  după cei 16 ani petrecuți în fruntea municipiului Târgu-Jiu. Candidatura sa a fost anunțată târziu și într-un mod surprinzător, se pare că a fost impusă de conducerea centrală, dar este clar că a zdruncinat din temelii  o prietenie îndelungată cu Ion Călinoiu. Pentru adversarii politici  este doar o retragere la pensie în timp ce pentru social-democrați mandatul de senator s-ar putea dovedi foarte important pentru dezvoltarea Gorjului.

SCARLAT IRIZA a obținut, cel puțin surprinzător, un mandat de senator. De două ori deputat PSD, Iriza a părăsit acest partid în urma unui conflict cu Ion Călinoiu. După ce a trecut și pe la PMP, Iriza a tras ”lozul câștigător” și va fi senator pentru patru ani. Au apărut déjà informații în presă că o să avem foarte curând un nou lider ALDE Gorj, Dian Popescu având o condamnare penală și ratând intrarea în Camera Deputaților. De asemenea, liderul actual al ALDE Gorj are o relație tensionată cu Florin Cârciumaru și Iriza poate fi varianta de compromis.

VICTOR  PONTA este cu siguranță cel mai cunoscut parlamentar de Gorj al PSD iar mandatul să de premier rămâne un punct de reper în ultimii ani. Cu toate că Opoziția i-a reproșat că nu ar fi ajutat Gorjul, Victor Ponta are cifre foarte bune la acest capitol. Din cauza problemelor penale, Ponta nu candidează în prezent la nici o funcție administrativă iar presa speculează o relație tensionată cu Liviu Dragnea. S-a mai spus în presa locală, greu de demonstrat, că este cel care l-a scos de pe lista parlamentară pe Ion Călinoiu.

MIHAI WEBER, aflat la cel de-al doilea mandat parlamentar, este un personaj șters care nu are realizări de luat în seamă. Inclusiv conducerea PSD Gorj l-a plasat pe loc neeligibil  în urma votului intern dar a fost ridicat de conducerea centrală pe poziția II la Deputați. Nu a avut realizări notabile, nu se implică activ în viața social-economică a județului, nu sunt așteptări de la acest mandat. A avut un conflict cu primarul de Bustuchin-Ion Ciocea-pe când acesta activa  în PSD.

ALIN VĂCARU, reprezentant al aripii tinere din PSD Gorj, a prins un mandat  de deputat după ce a dus doi ani ca prefect județul Gorj. Nominalizarea acestuia, datorată și apropierii de Victor Ponta, a fost criticată de lidera pensionarilor, Elvira Șarapatin, dar s-a dovedit de succes pentru PSD. Alin Văcaru poate fi surpriza plăcută dintre parlamentarii de Gorj, mai ales că învață cu mare rapiditate din toate experiențele.

ELVIRA ȘARAPATIN, lidera femeilor din PSD Gorj și un consilier județean de pe vremea lui Nicolae Mischie, a prins în extremis mandatul la redistribuire, o surpriză și pentru colegii de partid. Potrivit analizelor, această alegere nu are perspective dintre cele mai bune și poate constitui o problemă  de imagine dacă va încerca să iasă în față. Elvira Șarapatin este acum pensionară după ce a fost profesor, inspector școlar  și director al unui liceu.

DAN VÂLCEANU, liderul PNL Gorj, a prins la redistribuire un mandat de deputat dar înregistrează ca lider de partid două înfrângeri electorale doar în 2016. Fost om de afaceri canalizat pe contracte în sistemul energetic, Dan Vâlceanu  are potențial de creștere în opoziție dacă chiar va avea o activitate susținută. Din păcate, nu odată ieșirile sale politice au iritat deopotrivă adversari  și colaboratori și sunt destui cei care ar vrea să îi preia locul din fruntea PNL Gorj.