Gorjul fără Ponta

Cornel ŞomâcuOpinia publică a aflat abia recent că deputatul, actual premier, a renunțat la unica proprietate care o deținea în Gorj în favoarea mamei fiului său. Lung motiv de discuții și de supoziții, de dezbateri în presă și pe Internet, Victor Ponta a făcut un lucru normal și în același timp lăudabil. Șeful Executivului nu este un om sărac și prin decizia luată, taxată de unele ”guri căscate” de prin politica românească, nu a fugit de răspundere sau mai știu ce alte consecințe, a lăsat casa de la Baia de Fier fiului său care bănuim că își va moșteni la un moment dat mama.
Pentru gorjeni poate fi o veste proastă dar de vreme ce nici până acum Victor Ponta nu a rupt inima târgului prin intervențiile sale în favoarea județului de adopție, nu este deloc o catastrofă. Am putea spune că ar putea fi o schimbare de epocă și de echipă, Ponta venea prin 2003 ca o mare speranță și, la acest moment, pare să își fi consumat total potențialul de creștere. A ales o altă oportunitate pentru un viitor mandat și din acest motiv trebuie să îi respectăm decizia deși credem, și avem și argumente, că acesta ar fi trebuit să facă mai multe lucruri pentru județul nostru, la fel cum a făcut-o un Gheorghe Tătărescu la vremea lui.
Victor Ponta a pariat la Gorj pe niște ”cai morți” în campania electorală pentru prezidențiale și s-a văzut, s-a câștigat cu greu și la un scor care pe un Nicolae Mischie la vremea lui l-ar fi făcut să roșească. Una din alegerile nefericite în care se încăpățânează și astăzi să creadă este Laurențiu Ciurel la CEO, poate plecarea lui Ponta va însemna și mazilirea ”managerului” celui mai important actor economic de la Gorj. Cu toate că prin Gorj, de la Primăria Târgu-Jiu la cele din județ, s-au cheltuit sume imense din fonduri guvernamentale, locurile de muncă nu au prea apărut și oamenii au taxat acest lucru. Eu m-aș întreba doar de ce toate investițiile de la Gorj au probleme și poate am spus deja totul!
Dacă Gorjul poate să se și plângă de Ponta, a obținut aici 3 mandate de deputat, România are motive să spună că avem cel mai performant guvern de la Adrian Năstase încoace, perioada Tăriceanu nu se pune că așa vrea PNL-ul. România nu are motive să scape acum de Ponta, o arată chiar și sondajele, motiv pentru care procurorii poate mai lucrează și la alte dosare. Normalitatea ne spune că ar trebui să avem o coaliție guvernamentală care poate fi schimbată doar la alegeri, pe la noi lucrurile ar putea să fie altfel, ori prin schimbarea bărcii ori prin dispariția concurenței. Dar asta este deja altă temă…