Gorjul, 59,35% la Bacalaureat în prima sesiune

CNET obţine constant în ultimii aniprimul loc la Bacalaureat şi admiterea în liceu
CNET obţine constant în ultimii aniprimul loc la Bacalaureat şi admiterea în liceu

În judeţul Gorj, procentul de promovabilitate a fost de 59,35 %. Absolvenţii claselor a XII-a din promoţia actuală au promovat examenul în procent de 66,37%, iar pentru cei care au picat BAC-ul în anii trecuţi şi l-au susţinut în sesiunea 2014, procentul de promovare este de 28,16%. S-au depus 1.012 contestaţii, cele mai multe fiind la Limba şi Literatura Română. În topul rezultatelor au fost Colegiul Naţional „Ecaterina Teodoroiu”, Colegiul Naţional „Spiru Haret” Târgu-Jiu, Colegiul Naţional „George Coşbuc” Motru şi CNTV, ultimul şi cu elev eliminat din examen.
Procentul de promovabilitate la Bacalaureat, de 59,35% la nivelul Gorjului, ar putea creşte la sfârşitul acestei săptămâni după afişarea rezultatelor finale. Elevii nemulţumiţi de notele obţinute au depus 1.012 contestaţii, cele mai multe fiind la Limba şi Literatura Română. Din cei 4.172 de candidaţi prezenţi la Bac, 1.690 au fost respinşi. Cele mai multe medii obţinute în sesiunea din această vară au fost între 8 şi 8,99 în număr de 715, în timp ce doar 416 au reuşit să obţină medii între 9 şi 9,99. Un singur elev a obţinut media 10 în timp ce aproximativ 400 de elevi au ratat examenul cu medii între 5.00 şi 6.00.

Peste 1000 de contestaţii

Potrivit ISJ Gorj, 1012 lucrări au fost contestate la actuala ediţie a Bacalaureatului, cele mai multe înregistrându-se la proba de Limba şi Literatura Română care o susţin toţi elevii. Astfel, doar la această disciplină s-au înregistrat 410 contestaţii. În top a urmat disciplina Matematică unde au fost contestate 233 de note, iar la Biologie 186. La polul opus, materiile Sociologie, Psihologie şi Economie au avut cele mai puţine contestaţii, numărul elevilor care au susţinut examenul la aceste probe a fost unul mic. Rezultatele finale vor fi afişate pe data de 11 iulie.
Elevii care nu vor primi câştig de cauză au o nouă şansă într-o nouă sesiune de toamnă (august-septembrie) şi chiar una în februarie 2015, aşa cum propune Ministerul Educaţiei Naţionale într-o ordonanţă de urgenţă.

Rezultate la extreme
Colegiul Naţional „Ecaterina Teodoroiu” Târgu-Jiu este primul liceu ca număr de promovaţi la Bacalaureat – 99,06%, fiind urmat de Colegiul Naţional „Spiru Haret” cu 98,78% şi de Colegiul „George Coşbuc” din Motru – 95,85%.  Colegiul Naţional „Tudor Vladimirescu” ocupă abia a patra poziţie, cu 93,56%. Cele mai slabe rezultate au fost înregistrate la liceele „Traian Vuia” din Târgu-Jiu şi cele din Bârseşti şi Tismana, cu procente de promovabilitate cuprinse între 3 şi 25%. De reţinut, Colegiul Auto „Traian Vuia” a înregistrat o performanţă nedorită cu doar un singur promovat dintre cei înscrişi.