Genially & flipped classroom

Învățarea autonomă, asistată de tehnologie, a făcut pași rapizi și importanți după pandemie. Practic, secolul vitezei pentru învățare abia a început. Aproape imposibil de ținut pasul cu noutățile și cu provocările aferente. Nu mai putem vorbi despre un permanent update, ci despre a alege ce ni se potrivește mai mult din ceea ce World Wide Web ne pune la dispoziție ca platforme și aplicații utile în învățare.

Pandemia nu a prins pe nimeni pregătit, eu însămi având nevoie ca pe toată perioada nefericită a învățării exclusiv online să fiu într-o continuă cercetare virtuală pentru cele mai potrivite aplicații, platforme, conținuturi. Am constatat că învățarea virtuală pură, fără contactul vizual și auditiv din sala de clasă este iluzie pură și alienare, dar odată reveniți în sala de clasă, resursele digitale online devin în acest context aur curat, mană cerească, sare și piper. Cu condiția să știi să alegi și să folosești la momentul potrivit.

Acest moment potrivit s-a tot schimbat, tocmai din cauza abuzului de tehnologie. Elevii nu mai au răbdare, fotografiază informația, nu mai vorbim despre învățarea autentică.

Recent, profesorii au început să ia în considerare flipped classroom, ca metodă de confruntare a elevilor cu conținutul de învățat, profesorul rămânându-i rolul de antrenor în învățare, nu de magister.

Am beneficiat în aprilie 2024 de paticiparea la cursul Erasmus+ „In the flipped Classroom”, în cadrul proiectului de acreditare Erasmus+ al Școlii Gimnaziale „Sfântul Nicolae” Târgu Jiu, furnizor fiind Erasmuslearn din Heraklion, Creta (Grecia)

Despre flipped classroom  abundă internetul de informații despre ce este și cum se desfășoară. Participând la curs, am înțeles că există 7 tipuri de flipped classroom  și am aflat ce aplicații putem folosi pentru pregătirea materialelor pe care le dăm elevilor pentru acasă, să le studieze înainte de lecție.

Bineînțeles că tipul bazat de discuții de grup este cel mai la îndemână. Se transferă elevilor un material de citit sau de vizionat acasă, de max. 3 pagini sau max. 12 minute, după care, la lecție, în sala de clasă,  după un plan riguros, pe grupe și frontal, se disecă și se exersează, se analizează și se sortează, se formulează concluzii și se evaluează cât și ce s-a reținut. Când profesorul și elevii s-au obișnuit cu flipped classroom, îl putem folosi și pentru evaluare, individual, tip quizz, iar pentru elevii mai mari, tip eseu.

Considerăm că flipped classroom este o opțiune pentru corectarea analfabetismului funcțional, cu condiția ca această abordare să nu fie mai frecventă de 2-3 ori pe lună, pentru a crea ocazia pentru analize care dezvoltă gândirea critică și pentru activizarea vocabularului.

Pentru a atinge dezideratul unui flipped classroom de calitate, trebuie să știm că timpul petrecut în sala de clasă trebuie să fie un timp de calitate, adică să ne asigurăm că fiecare elev a înțeles corect și complet ceea ce ne-am dorit noi să rețină parcurgând metarialul primit.

Ca să atingem acest obiectiv final, prin structura lecției din clasă, trebuie să avem materialul potrivit pentru a fi studiat de elevi înainte de lecție, acasă. Îl creăm noi sau îl procurăm din alte surse. De cele mai multe ori, resursele create de alții sunt imperfecte: prea lungi, prea scurte, poate incomplete… Prin urmare, trebuie să adaptăm materialul.

În cele ce urmează vă voi prezenta ceea ce în opinia mea este cea mai bună opțiune de pregătire a materialelor pentru flipped classroom, respectiv platforma Genially (https://app.genially.com).

De ce? Pentru că Genially reprezintă o platformă all-in-one, care se dezvoltă continuu și se adaptează mediului educațional. Integrează o multitudine de opțiuni  în același loc (prezentări interactive, videouri, teste, jocuri, escape-rooms), care:    

  • creează experiențe educaționale interactive de invățare;
    • animează conținutul static, într-un conținut interactiv, dinamic;
    • facilitează procesul de învățare prin parcurgerea unui conținut în propriul ritm;
    • creează experiențe de explorare și schimb de idei în cadrul echipei, când e cazul;
    • permite să creăm o varietate de resurse educaționale  digitale, cu elemente de navigare interactivă: prezentări, infografice, postere, jocuri;
    • oferă templeturi utile în gamification.

Exemple: https://view.genially.com/667951eb811abc0014565410,

Faptul că același conținut poate fi nu doar distribuit, ci și reeditat, arată calitatea de open source a resurselor disponibile pe platformă. Aceasta ușurează mult munca de pregătire a profesorului, dar îl și responsabilizează pentru a analiza critic resursele existente și a le îmbunătăți. În plus, resursele publice create de profesori  măresc biblioteca de resurse.

Nu în ultimul rând, Genially este pentru oricine. Nu este nevoie de cunoștințe digitale avansate. Platforma oferă toate resursele în mod editabil. Folosind o resursă existentă, poți înlocui doar conținutul (textul), fără ca formatul sau animația să se piardă. Mai simplu de atât nu se poate.

Pentru cunoscători: Genially oferă reutilizarea materialului pentru integrarea în altă resursă, cu link sau SCORM, ori se pot distribui prin diferite canale de comunicare:

Platforma permite încărcarea unui pdf, ppt sau Google slides preexistente și oferă 1 Gb spațiu de stocaree. Acestea sunt opțiunile pentru un plan de utilizare gratuit.

Cu o sumă relativ mică, se mai pot obține: descărcarea resurselor ca JPG, HTML, PDF,  MP4, precum și 5 Gb spațiu de stocare.

Platforma nu este disponibilă în limba română. Ne-am dori un produs românesc la fel de versatil și generos, accesibil ca preț, dar nu există. Așteptăm.

Autor: prof. înv. primar Adriana Șurcă, Școala Gimnazială „Sfântul Nicolae”, loc. Târgu Jiu, jud. Gorj