Flurona face prima victimă în România. Ce recomandă medicii

O femeie în vârstă de 74 de ani, diagnosticată cu Flurona – coinfecție gripă – COVID-19 – a murit la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași, a anunțat managerul spitalului, medicul Florin Roșu, potrivit hotnews.ro.

Dr. Florin Roșu a precizat că femeia suferea și de alte afecțiuni grave. Este primul deces cauzat de Flurona anunțat de un spital din România. Femeia fusese internată la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași pe data de 29 noiembrie.

La Spitalul de Boli Infecțioase din Iași a mai fost internat un pacient cu Flurona – un bărbat de 69 de ani – care s-a vindecat și a fost externat, a precizat medicul Florin Roșu.

Ambii pacienți au prezentat, la internare, dureri musculare, febră, cefalee (durere de cap) și afectare pulmonară (dispnee cu polipnee).

Niciunul dintre pacienți nu era vaccinat împotriva gripei și a COVID-19.

Recomandări din partea medicilor

„Facem în continuare apel către populație de a se imuniza atât împotriva gripei sezoniere, cât și a coronavirusului. Încă de la începutul pandemiei ne-am întrebat dacă cele două virusuri vor coexista sau unul dintre aceștia va deveni dominant determinând o singură patologie. În cazul Flurona, simptomatologia este mai “zgomotoasă”, determinand forme cu o severitate crescută. Se pare că până la varianta Omicron, nu a existat această coinfecție, fiind o particularitate a acestei subvariante a Coronavirusului, dublată de nerespectarea măsurilor de prevenție, și anume: populația să se adreseze medicului de familie în primele 24 de ore de la debutul simptomelor, iar dacă acestea persisistă 48-72 de ore, să se prezinte la spital, să nu recurgă la automedicație sau la scheme de tratament empirice aflate în urma discuțiilor cu rudele sau prietenii, aerisirea spațiului în care locuim sau ne desfășurăm activitatea, respectarea măsurilor de igienă – spălarea mâinilor și a alimentelor, evitarea spațiilor cu aglomerări populaționale, iar dacă acest deziderat nu poate fi atins, purtarea măștii de protecție, o alimentație bogată în legume și fructe”, sunt sfaturile medicului Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase Sfânta Parascheva din Iași.