Fără reduceri la pensiile sub 10 milioane de lei vechi

Loading

Mii de pensionari au protestat săptămâna trecută în mai multe localităţi din ţară, inclusiv la Târgu-Jiu,  împotriva măsurii de reducere a pensiilor. Pensionarii au şi alte revendicări cum ar fi delimitarea fondului de pensii de cel al asigurărilor sociale, calcularea valorii punctului de pensie la cel puţin 45% din salariul mediu brut pe economie şi introducerea impozitului progresiv la pensiile ce depăşesc valoarea salariului mediu brut.

Pensionarii au dovedit că pot fi cei mai virulenţi protestatari

Tonul protestelor de stradă din această perioadă l-au dat săptămâna trecută pensionarii din toată țara. Aceștia au ieșit în stradă ca să protesteze la măsurile guvernamentale anunțate, adică reducerea pensiilor cu 15%. Printre lozincile protestatarilor, întâlnite și la Târgu-Jiu, am întâlnit texte de genul „Stop curbelor de sacrificiu”, „Nu ne luaţi ce am plătit o viaţă”, „Stop genocidului social”,  „Foamea ne pândeşte, Parlamentul ne zâmbeşte!” ș.a. Deși mai puțin organizați ca altădată, pensionarii gorjeni par mult mai deciși să își apere drepturile în ultimii ani.

Fără reduceri de pensii
Pensionarii gorjeni s-au raliat protestelor din toată țara datorită situației în care se găsesc. Ion Iacobescu, președintele Sindicatului Liber al Micilor Producători și Pensionari Gorj și vicepreședinte al Consiliului Persoanelor Vârstnice Gorj, ne-a declarat:”În județul nostru organizațiile de pensionari au avut inclusiv o întâlnire cu parlamentarii de Gorj în care s-au spus doleanțele vârstnicilor pe care să le ducă în Parlament, printre acestea pot să amintesc aplicarea legii unice a calculului de pensie, adică dispariția legilor speciale, aplicarea legii de salarizare unice și păstrarea incompatibilității între pensionar și salariat la stat. Ca pensionari ne gândim că e nevoie de locuri de muncă pentru cei tineri pentru că la rândul lor și aceștia vor deveni bătrâni. “
Același Ion Iacobescu spune că alături de renunţarea la reducerea pensiilor, printre revendicările protestatarilor se numără delimitarea fondului de pensii de cel al asigurărilor sociale, calcularea valorii punctului de pensie la cel puţin 45% din salariul mediu brut pe economie şi introducerea impozitului progresiv la pensiile ce depăşesc valoarea salariului mediu brut. Pentru aceste revendicări, vârstnicii vor continua să iasă în stradă, prima ocazie fiind mitingul uriaș de la București din 19 mai a.c.
Liderul pensionarilor gorjeni mai spune că 80 la sută  dintre pensionari au pensii mai mici de 1.000 de lei, iar 70 la sută  dintre ei primesc mai puțin de 550 de lei, bani total insuficienți pentru medicamente și plata facturilor la încălzire și toate cele necesare traiului. Cuvântul de ordine al pensionarilor, inclusiv a celor gorjeni, este de a nu accepta sub nici o formă diminuarea pensiilor sub 10 milioane de lei vechi. Altfel, sute de mii de pensionari ar putea protesta în perioada următoare.