Expoziția ”Maria Tănase –Suflet românesc”, la Muzeul Județean Gorj

Joi, 15 februarie 2024, la Muzeul Județean Gorj ”Alexandru Ștefulescu” a avut loc vernisajul expoziției ”Maria Tănase –Suflet românesc”, organizată de către Muzeul Olteniei Craiova, prin secția de Etnografie, în colaborare cu Muzeul Județean Gorj – ”Alexandru Ștefulescu”.

Expoziția cuprinde obiecte personale ale artistei, aflate în patrimoniul Muzeului Olteniei Craiova, cum ar fi: acte de stare civilă, certificat de naștere, căsătorie și deces, legitimații și atestate, cartea de muncă și testamentul artistei, fotografii cu prietenii din Bucureștiul de altădată. Acestora li se adaugă și alte documente din viața artistei, ce cuprind scrisori primite de-a lungul vieții, repertorii de scenă, programe de revistă și articole de spectacol, adunate în întreaga sa activitate.

Maria Tănase a fost reprezentanta unei generații de artiști din perioada interbelică și postbelică. Valoarea ei a fost certificată în primul rând de talentul înnăscut, precum și de frumusețea aparte a reprezentării ei în spectacole.

A simțit folclorul românesc ca nimeni altcineva, a fost autentică și autoritară în cântecul tradițional, iar cântecele ei sunt un exemplu pentru cei care iubesc folclorul autentic, cu toate că Maria Tănase știa să îl înflorească într-un mod special.

111 ani de la naștere

„Pasărea Măiastră, așa cum a numit-o Nicolae Iorga, nu a fost a unui singur loc sau a unui singur repertoriu, ci a fost a întregii țări. Anul acesta se împlinesc 111 ani de la nașterea Mariei Tănase și ne înclinăm cu recunoștință dovedind că Maria Tănase prin har, cântec și artă, este o expresie vie a sufletului însetat de frumusețe, de adevăr și de perpetuă înflorire.

Colecția Maria Tănase din patrimoniul Muzeului Olteniei Craiova, conține 1300 de obiecte personale, legate de viața și activitatea marii artiste. Muzeul Olteniei Craiova a intrat în posesia acestei colecții în anul 1976. Această expoziție are o importanță deosebită, datorită conținutului de documente originale, piese de colecție, documente ce cuprind activitatea artistei, fotografii cu fragmente din viața Mariei Tănase.” transmit organizatorii.