Europa politică se resetează sub presiunea așa-zișilor extremiști

Loading

Până la urmă se pare că anul 2024 va fi unul de cotitură pentru Uniunea Europeană, acolo unde par să se fi regândit prioritățile. Mai exact, atât Popularii cât și Socialiștii au realizat că trebuie să se întoarcă cu fața către adevăratele probleme ale Europei, nivelul de trai scăzut de exemplu, punând în așteptare exagerările legate de drepturile minorităților de orice fel și pe cele de mediu. De fapt, ar fi fost și greu pentru guvernarea UE să explice de ce pune pe butuci agricultura și industria auto din spațiul european cu norme de mediu absurde atât timp cât finanțează un război în care se folosesc cele mai performante și mai poluante arme de distrugere în masă.

La recentul Congres de la Roma, Socialiștii  europeni au anunțat că renunță la politicile de gen și făina de greier. După ce ani de zile s-au cramponat de politici de nișă, Socialiștii  au început din nou să vorbească de veniturile oamenilor, locuințele accesibile și pensiile. Adică exact agenda unor partide așa-zis extremiste, Bruxellesul a realizat că îi fuge pământul de sub picioare și a redescoperit realitatea. Drepturile minorităților sexuale pot fi o problemă, motoarele pe combustie internă poluează dar nu atât de mult încât să nu mai ținem cont de oameni. Germanilor ca și românilor, le este frică de creșterea prețurilor și de scăderea puterii de cumpărare, unde mai punem că oamenii văd că structurile UE au gestionat prost criza pandemică și pe cea ucraineană.

În afara faptului că o anumită parte a presei românești repetă și în sculare și în culcare ”partidul extremist X” sau ”partidul extremist Y”, tematica și dezbaterile europene sunt puțin prezente la noi. Semnul este clar, aceste poziții au legătură cu banii ”fără număr” aruncați de partide pentru presa noastră cea de toate zilele. Ar fi bine totuși să fim informați despre ce se întâmplă în Europa, mai ales că Popularii europeni vin la București în aceste zile. Ursula Von der Leyen, șefa Executivului european, a schimbat deja discursul după protestele fermierilor și camionagiilor din UE și lucrurile par să se ducă într-o direcție mai normală decât până acum. Suportul popular de care se bucură partidele suveraniste au mișcat roțile la Bruxelles și se pare că în direcția dorită de majoritatea locuitorilor.

După 2024 vom vedea o nouă Europă, una care să țină cont și de prioritățile locuitorilor. Orice pas fals, în sensul că semnalizăm într-o parte și mergem în alta ne va costa enorm. Practic schimbările din discursul liderilor UE  ne arată că mecanismul european funcționează și că el trebuie reformat. Cine are urechi de auzit…