Etern Cons acţionată în instanţă

Un tânăr din Târgu Jiu se judecă cu firma ETERN CONS pentru a obţine pensie pe viaţă şi despăgubiri, în urma unui accident în urma căruia a rămas cu o infirmitate. Inspectoratul Teritorial de Muncă nu a înregistrat evenimentul, pentru că omul muncea la negru, iar patronii au spus că nu era angajatul lor, ci venise în vizită la tatăl său.

La 24 de ani a rămas cu invaliditate permanentă
La 24 de ani a rămas cu invaliditate permanentă

Alin Niţoi are 26 de ani şi nu mai poate munci din 2005, când a fost victima unui accident în construcţii. Potrivit cercetărilor făcute sub supravegherea Inspectoratului Teritorial de Muncă Gorj „evenimentul din data de 24.03.2005 a avut loc la punctul de lucru Hala Flanco, situat în Târgu Jiu, strada Litovoi. Din declaraţiile angajaţilor Niţoi Alin, Mihai Daniel, Iovan Gheorghe, Vochiţu Cristian şi Culbea Lucian, se executau lucrări de placare cu rigips la tavanul magaziei halei.” Contrar declaraţiilor angajaţilor, însă, patronii firmei au depus la dosar documente din care rezultă că recepţia fusese făcută înainte de ziua în care a avut loc accidentul. De asemenea, la dosar există o fişă a postului, din care rezultă că cel care se ocupa de conducerea activităţii  la acea lucrare era chiar Vasile Niţoi, tatăl lui Alin. Cu toate astea, Vasile Niţoi spune că documentul este un fals, el nesemnând niciodată aşa ceva, iar la cercetările efectuate s-a constatat că firma nu a putut pune la dispoziţie documentul în original.
Accident de muncă neconfirmat
Accidentul a fost confirmat de Spitalul Judeţean Craiova, unde tânărul a fost transportat de urgenţă, dar unde nu s-a putut face foarte mult, el rămânând, potrivit medicilor legişti, cu o infirmitate fizică permanentă. A fost confirmat şi de o instanţă a Tribunalului Gorj, care obligă chiar SC ETERN CONS SRL să întocmească şi să înregistreze la ITM contractul de muncă pe numele lui Alin Niţoi pentru perioada 22.10.2004- 31.08.2005, pe motiv că acesta a lucrat la negru. Mai mult, obligă firma la o rentă lunară de 1500 de lei şi o rentă globală, dar respinge cererea petentului pentru daune morale. Cu toate astea, Inspectoratul Teritorial de Muncă Gorj nu a înregistrat accidentul de muncă, pe motiv că în favoarea accidentatului existau doar declaraţiile martorilor, în timp ce din documentele firmei nu rezulta că Alin Niţoi avea vreo legătură cu ETERN CONS.  Mai mult, din adresa ITM Gorj către avocatul tânărului rezultă că: „Din declaraţiile celor doi administratori ai SC ETERN CONS SRL, rezultă că aceştia nu au cunoştinţă de existenţa evenimentului petrecut în 24.03.2005 şi nici că domnul Niţoi Alin- Ionuţ ar fi prestat activităţi la SC ETERN CONS SRL în calitate de salariat.” Ceea ce este, de fapt, foarte adevărat, pentru că e clar că tânărul nu era angajat, dar asta nu înseamnă că accidentul nu s-a produs.
Întrebat care este punctul de vedere al firmei în acest caz, Eleodor Ţilivea nu a dorit să comenteze situaţia.

Din nou la judecată
La hotărârea Tribunalului Gorj ambele părţi au făcut recurs, aşa că dosarul a ajuns la Curtea de Apel Craiova, unde aceasta a decis : „Admite recursul declarat de reclamantul Niţoi Alin Ionuţ şi pârâţii Bardan Liviu, Ţilivea Eleodor, SC ETERN CONS SRL împotriva sentinţei civile nr. 3620 din 22.05.2008, pronunţată de Tribunalul Gorj în dosarul nr. 3505/95/2007. Casează în parte sentinţa şi trimite spre rejudecare capetele de cerere privind obligaţia de plată a rentei lunare, obligaţia de plată a rentei globale, obligaţia de plată a daunelor morale, cererea de chemare în garanţie şi obligaţia de plată a cheltuielilor de judecată. Menţine restul dispoziţiilor sentinţei.”

Strămutare
Alin Niţoi vrea să ceară strămutarea dosarului la o altă instanţă din ţară, pentru că se teme că va pierde şi drepturile câştigate la prima instanţă: „Am depus cerere de recuzare a judecătorului, dar am constatat că aceasta nu se află la dosar. Când am întrebat pe doamna de la arhivă unde e cererea mea, mi-a spus că ar fi luat-o din dosar un anume judecător. Mi-e teamă că patronii vor aranja procesul, ca să nu-mi mai plătească nimic, deşi eu am rămas cu infirmitate pe viaţă, aşa că sunt hotărât să cer strămutarea procesului.”

3 Comments on “Etern Cons acţionată în instanţă”

  1. mda…etern cons e cunoscuta ca face acte de acest gen. pe langa cazul acesta si multe altele care probabil nu au fost aflate (angajari numeroase la negru), se stie ca aceasta firma ia aprobari si castiga licitatii prin mijloace necurate. vedeti relatia speciala pe care dl. bardan liviu o are cu persoane sus puse ale judetului gorj in frunte cu dl. ion calinoiu

    mult succes domnului nitoi, sper ca macar aici justitia sa fie corecta

  2. E vina cui accepta sa lucreze la negru. Si e un lucru cunoscut k aceasta meserie nu e una usoara ci una imprevizibila in care se poate intampla orice, oricui. Domnul Nitoi, trebuia sa stie in ce se baga daca a acceptat asemenea conditii. Iar acum ar trebuii sa nu muste mana de ajutor oferita in cazul in care e adevarat ce zice si chiar a avut de a face cu aceasta firma. E vina dansului pentru ce s a intamplat datorita neatentie, pentru ca nu cred k au venit patronii sa l impinga si pentru ca a pornit cu stangul in toata treaba asta de la inceput, acceptand sa lucreze astfel. E normal sa fii disperat cand ajungi in astfel de situatii triste dar acum nu trebuie sa cautam persoane pe a caror spinare sa traim.

  3. Fiti tare domnule Nitoi si continuati actiunea dumneavoastra in instanta, fiindca legea este de partea dumneavoastra. Nu se poate ce se intampla in tara asta, angajezi un om la negru profitand de situatia lui materiala, ii rupi mana si apoi te eschivezi de la raspundere. Au picat firme mai mari de la situatii ca aceasta si vad ca nu invata nimeni de la trecut.

    Rusine Liviu Bardan

Comments are closed.