Este oficial. Recesiunea va continua…

Premierul Emil Boc se grăbea să ne liniştească, spunând că la sfârşitul lunii martie economia României va ieşi din recesiune. Declaraţia acestuia a fost completată de preşedintele Traian Băsescu, care a susţinut şi el că România a depăşit momentul critic şi că sunt semnale încurajatoare pentru economie.
Economia românească a intrat, însă, în vizorul analiştilor de la Oxford Economics, care consideră că incertitudinea fiscală ridicată, lipsa perspectivelor pentru reducerea dobânzii de politică monetară, adoptarea unor măsuri de austeritate suplimentare, reglementarea mai strictă şi testele de stres din UE indică existenţa unor perspective slabe pentru ieşirea din recesiune „Cheltuielile de consum vor scădea, probabil, brusc în al doilea semestru, în condiţiile unor preţuri considerabil mai mari, iar revenirea de la o bază mai redusă va fi mai lentă. Pentru întreg anul 2011, cheltuielile de consum vor scădea cu încă 5%, pe lângă declinul de 9,4% înregistrat în 2010”, se arată într-un raport al Oxford Economics.
Depăşirea obiectivului de deficit, cauzată de deteriorarea perspectivelor economice şi de unele riscuri politice, ar putea cauza deprecierea, în continuare, a leului în acest an.
În acelaşi studiu, se apreciază că firmele se vor confrunta cu scăderi ale vânzărilor şi vor deveni incapabile să absoarbă „şocurile prelungite” şi să gestioneze noile condiţii, mărindu-se, astfel, numărul de incidente de plăţi şi ulterior de insolvenţe. „Mărirea fiscalităţii va avea un puternic efect psihologic, ce va determina restrângerea consumului şi reducerea vânzărilor companiilor, cu efect direct asupra lichidităţii din piaţă şi va pune presiune suplimentară asupra mediului privat”.
Companiile vor încerca să aplice noi măsuri de restructurare şi de redimensionare a costurilor, pentru a se adapta noilor cerinţe de pe piaţă, aceasta putând conduce la creşterea numărului de şomeri din domeniul privat.
Dacă, până acum, 2011 era considerat anul reluării unei creşteri economice robuste, de până la 5%, prognozele sunt mult mai modeste şi au apărut primele estimări cum că recesiunea va continua şi în acest an. Toate prognozele economice pen­tru 2011 au trecut de pe plus pe minus, astfel, România ar putea rămâne printre ultimele ţări ale U.E. cu scădere economică, alături de două state baltice: Lituania şi Letonia. Este oficial deci, recesiunea va continua…