Energiile nepoluante aduc profit!

Life Found a făcut public de curând un raport global amănunţit în care este menţionată ţara de pe locul 1 în topul vânzărilor de tehnologie a energiei nepolunate. Sectorul energiei nepoluante este pe punctul de a deveni al treilea ca mărime în lume în momentul de faţă.

Ţările care produc tehnologii pentru obţinerea energiei nepoluante, pe val
Ţările care produc tehnologii pentru obţinerea energiei nepoluante, pe val

Raportul – Clean Economy, Living Planet-Building Strong Energy Technology Industries- plasează Danemarca pe primul loc în topul ţărilor cu cele mai mari vânzări de energie nepoluantă ( în raport cu Produsul Naţional Brut) urmată de Brazilia pe locul doi, respectiv Germania pe locul trei (în top 3 la toate sectoarele se află Germania, Statele Unite şi Japonia).
Ascensiunea în care se află acest sector le oferă multe oportunităţi de dezvoltare acestor ţări precum şi altora. Raportul analizează în amnunţime modul în care aceste ţări de top au ajuns în fruntea statisticii şi ne oferă o listă cu cele mai bune strategii.
În anul 2007, vânzările de tehnologie a energiei nepoluante ajungeau la 921 miliarde de dolari (630 miliarde euro) şi se aşteaptă să ajungă  la aproximativ 2339 miliarde de dolari pe an  în 2020. Cu această rată de creştere se aşteaptă ca acest sector să fie depăşit doar de automobile şi electronice la nivelul vânzărilor globale.
Pe locul 4 se mai afla Spania, pe 5 Finlanda şi pe 6 China ( în raport cu produsul naţional brut).
În top 10 (raportat la toţi indicatorii economici) se află: 1. Germania 2. SUA 3. Japonia 4. China 5. Danemarca 6. Brazilia 7. Spania 8. Franţa 9. Marea Britanie 10. Coreea
Acest raport reflectă “capacitatea unei ţări de a produce şi de a vinde produse şi servicii care să reducă emisiile de CO2. Orice strategie care conduce la reducerea acestor emisii va oferi tărilor o creştere financiară semnificativă în anii ce vor urma. Este importanta identificarea celor mai bune abordări adaptate profilului fiecarei ţări sau locaţii.
De exemplu, Brazilia obţine profit din producţia de bio-etanol, Danemarca din tehnologia energiei eoliene şi a monopolului din sectorul izolaţiilor, în timp ce Germania obţine câştiguri din diverse tehnologii energetice nepoluante datorită unei baze solide în sectorul construcţiilor de maşini şi echipamente.
Câteva sub-sectoare de top ale energiei nepoluante care au manifestat o creştere a producţiei pe plan mondial între 2000 si 2008 sunt cel solar  (cu o creştere de 53% pe an), biodieselul (31%) şi energia eoliană (24%).
Lidere de piaţă în 2008 au fost energia eoliană (29% din piaţa globală) şi biocarburanţii (27%) în timp ce izolaţiile au reprezentat 13% din piaţă, fiind urmate de energia fotovoltaică 12%.

Maria Luiza Prună