Energia va avea o echipă multinaţională

Odată cu reunirea lotului şi demararea pregătirii pentru noul sezon, principalii responsabili de la Energia Pandurii şi-au prezentat oficial, zilele trecute, cele şase achiziţii din această vară. Aproape toţi jucătorii noi sosiţi la Energia au recunoscut că o mare parte din „vina” pentru transferul lor la Tg-Jiu o are Vasile Stângă pentru că fostul jucător român este o legendă în lumea handbalului mondial. Având acum la dispoziţie o echipă multinaţională, Stângă spune că va trebui să vorbească cu elevii săi la antrenamente în patru limbi.

 Energia numără acum 5 străini în echipă, despre care se spune că sunt jucători destul de valoroşi, ce ar putea schimba destinele grupării de handbal gorjene.
Energia numără acum 5 străini în echipă, despre care se spune că sunt jucători destul de valoroşi, ce ar putea schimba destinele grupării de handbal gorjene.

După o vară plină de căutări, dar şi de incertitudini, oficialii de la Energia Pandurii pot răsufla acum uşuraţi. Şi asta deoarece gruparea de handbal gorjeană şi-a prezentat săptămâna trecută, în mod oficial noile achiziţii, şase la număr din lotul care va ataca campionatul următor. Preşedintele secţiei de handbal Energia, Grigore Popescu, abia aşteaptă ca eforturile depuse pentru aducerea celor şase să fie răsplătite prin formarea unei echipe competitive. „Am vrut să vă prezentăm oficial jucătorii pentru că transferurile s-au definitivat şi echipa este acum completă. Toţi jucătorii au fost aduşi la cererea antrenorului Vasile Stângă pentru a completa echipa şi după lungi căutări în perioada de pauză competiţională. Sper ca în perioada următoare să reuşim prin antrenamentele specifice şi prin amicalele pe care le vom susţine, să omogenizăm această echipă. Deocamdată avem un lot destul de valoros, sper să ajungem să spunem că avem şi echipă valoroasă”, mărturiseşte Grigore Popescu.

„Limba handbalului…”

Gândurile preşedintelui de la Energia nu sunt departe de cele ale tehnicianului formaţiei gorjene, Vasile Stângă. Fostul mare jucător speră ca noua sa echipă să se achite în primul rând de obiectivul numit Cupele Europene: „Avem o echipă completă, echilibrată pe posturi. Acum va trebui s-o ansamblăm, să formăm o echipă în adevăratul sens al cuvântului. Eu sunt foarte mulţumit de achiziţiile pe care le-a făcut clubul şi sperăm să ne îndeplinim obiectivul pe care ni l-am propus. Având în vedere că avem câte doi jucători pe fiecare post se va crea o concurenţă puternică şi cine va confirma, va juca. Sper însă, ca toată lumea din lot să joace în funcţie de minutele care li se vor da şi să-şi facă datoria pe teren cât mai bine.” Chiar dacă va avea sub comanda sa o echipă multinaţională, antrenorul Energiei nu pare deloc speriat de acest lucru. Stângă recunoaşte însă, că va trebui să vorbească deocamdată în nu mai puţin de patru limbi la antrenamente, dar spune că „cea mai importantă limbă este cea a handbalului”, fapt care nu constituie o problemă pentru elevii săi. „La antrenamente voi vorbi în câteva limbi: română, engleză, spaniolă şi câteodată şi germană. Nu cred că va fi greu să vorbesc în patru limbi pentru că sârbii, de regulă învaţă foarte repede româneşte, ei se adaptează rapid. Doar Humberto ştie spaniolă, iar româna se aseamănă puţin, iar Szabo şi-a manifestat dorinţa de a învăţa limba română şi va trebui să-i luăm profesor. Deci nu cred că vă fi nici o problemă de comunicare. Bine, cea mai importantă limbă este cea a handbalului, iar toţi din echipă cred că o ştiu”, concluzionează Vasile Stângă.

Ante Kurika (inter stânga) „Am ales Energia pentru că este domnul Stângă antrenor aici şi ştiu că a fost unul dintre cei mai buni jucători de handbal din lume. Şi domnul antrenor când era jucător juca pe aceeaşi post ca şi mine. De asemenea, am auzit că este un club serios şi vreau să facă performanţă. Îmi doresc ca în primul rând să ne achităm de obiectiv, să demonstrez încrederea care mi-a fost acordată şi să ajung un jucător mai bun decât eram înainte de a ajunge aici. Cred că este un pas înainte pentru mine în carieră să joc la Energia pentru că în Macedonia erau doar două echipe foarte tari: Skopje şi Metalurg, iar în România sunt mai multe echipe puternice. ”

Milan Vukas (extremă dreaptă) „Am venit aici pentru că am auzit că liga din România este mult mai puternică de cât cea din Serbia şi bineînţeles că domnul Vasile Stângă este o legendă în lumea handbalului. Aşa că este un pas mare în cariera mea de jucător profesionist. Şi în plus prietena mea va juca tot în România şi voi încerca să fiu cu ea cât mai mult timp. Ea va juca la Reşiţa, eu la Tg-Jiu.”

Zvonimir Kapular (pivot) „Am acceptat propunerea celor de la Energia pentru că oficialii de aici au ambiţii mari, adică să se facă performanţă, iar faptul că domnul Stângă este antrenor mi-a dat şi mai mare încredere. Sper că voi ajuta echipa să ne clasăm în primele cinci locuri pentru a juca în Europa. Promit că voi lupta la maximum în fiecare meci pe care îl voi juca.”

Andreas Szabo (inter dreapta) „Înainte de a veni aici, impresarul mi-a spus că se va face o echipă foarte puternică şi asta a contat mult pentru planurile mele de viitor. Nu ştiu prea bine campionatul din România, dar am auzit că este o ligă valoroasă şi că se află cam la acelaşi nivel cu cea din Ungaria.”

Julien Humberto (coordonator de joc) „Evident că nu ştiam prea multe despre Liga din România, dar impresarul Alemagni, care a fost coleg de echipă cu domnul Stângă mi-a povestit despre proiectul de a face o echipă puternică în campionatul de aici şi de a juca în Cupele Europene. Şi asta mi-a plăcut, m-a atras. Eu tot timpul am fost un om ambiţios şi mi-ar plăcea să câştig şi la Energia. Cu lotul pe care îl are la dispoziţie acum Energia, adică doi jucători buni pe fiecare post, cu pregătirea pe care o vom face acum, sunt convins că vom ajunge să facem performanţă cu adevărat.”

Florin Dragomir (portar) „Cred că este o onoare să lucrez cu domnul Stângă şi sper că ne va ajuta să ne îndeplinim obiectivele pentru sezonul viitor. Sper să ajungem cât mai sus şi în clasament, dar şi în Cupe. Vreau să ajungem cât mai sus în clasament ca să le luăm câţi mai mulţi bani celor din conducerea Energiei.  Mărturisesc că a fost o decizie foarte grea să mă despart de Dinamo pentru că acolo am jucat patru ani. Sper să ajung cu Energia la performanţele pe care le-am avut cu Dinamo.”