Energia se va duela cu Porto

Energia Pandurii şi-a aflat numele adversarei din turul doi al Cupei EHF, gruparea de handbal gorjeană urmând să dea piept cu echipa campioană a Portugaliei.

noua-echipa-a-energiei
Ultima experienţă a Energiei din Cupele Europene a fost una foarte scurtă. Oare va fi altfel cu Vasile Stângă la timona echipei gorjene?

Aşa cum era de aşteptat, după tragerea la sorţi efectuată în urmă cu mai bine de o lună de către Federaţia Europeană de Handbal le „asigura”  jucătorilor de la Energia un adversar redutabil, din grupa a doua de calificare în Champions League. Odată cu disputarea ultimei partide din această grupă de calificare în competiţia supremă europeană, Dinamo Minsk s-a clasat pe primul loc, astfel că formaţia de pe locul secund, HC Porto, a devenit adversara trupei pregătite de Vasile Stângă. Energia Pandurii va disputa manşa tur, din turul doi al Cupei EHF, pe teren propriu, în 2 sau 3 octombrie, iar cea retur, o săptămână mai târziu, în deplasare.

Echipa lusitană neînvinsă la turneul C. L.
Turneul grupei a doua de calificare în CL s-a disputat chiar la Porto, în afara echipei gazdă şi a celor de la Dinamo Minsk luând startul alte două formaţii puternice: HC Metalurg Skopje şi ZTR Zaporoje. De remarcat faptul că HC Porto a terminat turneul fără să fie învinsă, dar cu o singură victorie în dreptul său (27-20 cu ZTR Zaporoje), adversara Energiei terminând la egalitate atât cu HC Metalurg (scor 24-24), cât şi cu Dinamo Minsk, considerată o veritabilă finală pentru calificarea în CL(scor 23-23). Conform regulamentului EHF, câştigătoarele grupelor de calificare din turul doi al Ligii Campionilor vor evolua în grupele principale ale competiţiei, iar formaţiile clasate pe locul secund, în turul doi al Cupei EHF.

Stângă: Avem o lună să ne cunoaştem adversarul…
Aflarea numelui adversarei din Cupa EHF nici nu l-a luat prin susprindere, dar nici nu l-a bucurat pe antrenorul Energiei, Vasile Stângă. Neştiind prea multe despre viitoarea adversară din Cupele Europene, Stângă lucrează deja contracronometru pentru a-şi pune la punct strategia de joc: „Am văzut că au făcut două egaluri şi un singur meci au bătut, cu Zaporoje, iar cu Metalurg şi cu Minsk au făcut egal. Au fost meciuri strânse. Şi s-au dat şi goluri puţine, 23 la un egal şi la altul 24, deci au fost meciuri susţinute cu apărări foarte bune. Mă aşteptam să jucăm cu cei de la Porto, dar şi la Metalug speram să fie, însă iată că a câştigat grupa cei de la Dinamo Minsk. Nu ştiu ce echipă or avea bieloruşii, dar au făcut o surpriză şi au câştigat grupa. Dacă Porto a jucat acasă şi nu a putut să se califice poate fi şi un atuu pentru noi în plus că nu este o echipă chiar aşa de puternică. Avem timp aproape o lună de zile să facem rost de casete, să vizionăm meciurile şi să cunoaştem adversarul şi fiecare jucător de la Porto”.

„Şanse sunt 50-50%”
În ceea ce priveşte şansele de calificare ale echipei sale în faza următoare a Cupei EHF, tehnicianul Energiei, Vasile Stângă, se arată destul de realist. Deşi este vorba despre un meci cu reprezentanta unui handbal sub valoarea celui din România(la nivel de echipă naţională), Stângă este de părere că şansele Energiei să meargă mai departe sunt egale cu ale formaţiei HC Porto. „La echipa naţională handbalul din România este peste cel din Portugalia, dar la echipele de club cam ne batem cu ei de la egal la egal. Au 3-4 echipe de club puternice, restul sunt mai slabe, însă acele echipe puternice au mulţi jucători de valoare, inclusiv campioana Portugaliei. Sunt două meciuri, avem primul joc acasă şi trebuie să batem la o diferenţă confortabilă şi să mergem apoi în Portugalia şi să menţinem diferenţa sau chiar să o îmbunătăţim. Zic eu că şanse sunt 50-50 % pentru a ne califica mai departe, portughezii tot timpul au avut echipe de club puternice precum Sporting Lisabonba sau Braga, echipe adevărat cu jucători străini de valoare. Am înţeles că cei de la Porto au şi un croat antrenor, sper să nu fie acelaşi Obradovic care a antrenat şi pe HCM Constanţa. Deci va fi un meci de calificare la care fiecare gol contează şi va fi o fază eliminatorie destul de bună pentru noi. Este un joc la care merg la victorie, eu fiind tot timpul optimist. Şi sper că vom reuşi să ne calificăm.”, concluzionează Vasile Stângă.

Conducerea Energiei mizează şi pe Stângă

vasile-stanga-si-gore-popescu
Vasile Stângă şi Gore Popescu

Atunci când vine vorba despre viitoarea dispută a Energiei din Cupa EHF, conducerea grupării de handbal gorjene în frunte cu preşedintele Grigore Popescu, se arată destul de realistă. Ca şi antrenorul Vasile Stângă, preşedintele de la Energia Pandurii crede că şansele formaţiei gorjene de a merge mai departe sunt egale cu ale adversarei, HC Porto. „Atunci când vine vorba despre Cupele Europene se schimbă discuţia… În primul rând să nu uităm că jucăm cu o echipă campioană a unei ţari, chiar dacă, în cazul de faţă e Portugalia. Şi eu cred că şansele de a merge mai departe în Cupa EHF sunt egale. Acolo mai e vorba şi de experienţă, echipa care va avea mai multă stăpânire de sine şi va fi în formă cea mai bună va câştiga „dubla” şi se va califica mai departe. Handbalul din Portugalia nu mai este ce a fost, chiar dacă nu vorbim de cel mai înalt nivel, dar la Porto sunt jucători foarte valoroşi şi acest lucru s-a văzut şi în turneul de calificare pentru Champions League, unde nu au cunoscut înfrângerea deşi au jucat cu echipe destul de puternice. Sper ca şi experienţa internaţională a domnului profesor Stângă să ne fie de folos, ca şi a unora dintre jucătorii noştri. Cupa EHF este o competiţie foarte puternică, dar sper ca noi să fim cei care vom merge mai departe, este şi un obiectiv pentru noi să ajungem cât mai sus acolo.”, declară preşedintele Energiei, Grigore Popescu.