Emil Săndoi se bucură să vadă o echipă din Oltenia din nou în Europa

De numele lui Emil Săndoi se leagă începutul performanţei pentru Pandurii, odată cu istorica promovare de acum 8 ani în primul eşalon fotbalistic al României. Asistând acum la un alt ceas istoric al formaţiei gorjene, cel al participării în premieră în cupele europene, Săndoi nu poate să nu fie marcat de importanţa acestei ultime performanţe. Antrenorul naţionalei „mici” are numai cuvinte de laudă la adresa pandurilor, carora le doreşte să calce pe urmele Universităţii Craiova.

Emil Săndoi a fost cel care a deschis drumul performanţei la Pandurii.
Emil Săndoi a fost cel care a deschis drumul performanţei la Pandurii.

Reporter: Vă aşteptaţi vreodată ca echipa din Tg-Jiu să ajungă vicecampioana României?
Emil Săndoi:
Ca să fiu sincer, nu. Şi mai ales într-un timp aşa de scurt! E clar o surpriză cât se poate de plăcută pentru mine şi ţin să îi felicit din suflet pe toţi cei care se ocupă şi s-au ocupat de echipă, cei doi antrenori care au realizat această performanţă. Bineînţeles, vreau să felicit şi jucătorii pentru că ei au fost actorii principali.
Rep. : Cât de mult s-a schimbat Pandurii în ultimii ani?
E. S. :
Înainte de toate a devenit cu adevărat un club profesionist. Pentru că uitaţi-vă şi la rezultate… Dacă în anii după promovare au avut ceva probleme şi era normal să se întâmple aşa, în anii următori s-a dovedit că se lucrează profesionist. Şi aici intră totul. Începând de la prima echipă şi terminând cu centrul de copii şi juniori. Ori aspectul pepinierei este foarte important pentru  viitorul clubului şi al fotbalului românesc. Sunt puţine cluburi care dau aşa mare importanţă copiilor cum se întâmplă la Pandurii.
Rep. : Cum explicaţi totuşi, pe plan sportiv, performanţa atinsă de echipa gorjeană ?
E. S. :
În afară de faptul că a practicat un fotbal plăcut, asta nu înseamnă că nu au jucat şi un fotbal organizat. Marile meritele sunt ale lor. Dar, Pandurii a reuşit să profite şi din plin de faptul că totuşi, câteva cluburi importante, Rapid, CFR, Dinamo, au trecut printr-o perioadă mai puţin fastă, valorificând această situaţie în favoarea ei.
Rep. : Care credeţi că a fost jucătorul sezonului pentru Pandurii în ediţia de campionat 2012-2013?
E. S. :
Nu ştiu dacă poate fi doar unul. Pentru că în prima parte a sezonului au existat un Maxim, un Voiculeţ, un Nistor, un Viera… Deci au fost mai mulţi jucători importanţi din angrenajul echipei care au avut evoluţii constant bune şi nu întâmplător mulţi au şi ajuns la naţională. Dar, cred că în general linia de mijloc a făcut diferenţa deoarece toţi de mai sus fac parte din acel compartiment şi au avut un aport decisiv în obţinerea acestor rezultate foarte bune. Ca şi concluzie, echipa a fost cel mai bun jucător, omogenitatea.
Rep. : Cât a contat faptul că Pandurii a avut doi antrenori destul de „îndrăzneţi” într-un sezon?
E. S. :
Pandurii a avut doi antrenori foarte echilibraţi. Întotdeauna ceea ce au făcut, chiar dacă au fost şi sincope, nu le-au transformat într-un capăt de ţară, ei au mers înainte. Grigoraş a început performanţa din tur, Pustai a continuat cât se poate de bine ceea ce se făcuse bun în prima parte. Şi ca să fiu sincer, alegerea din iarnă a fost cea mai bună posibilă. Deşi ca stil sunt diferiţi, cred că ambii antrenori sunt pe acelaşi calapod, ca viziune de joc, ca strategie. Grigoraş s-a axat pe fotbal-spectacol, Pustai a venit cu rigurozitatea. Şi interesant este că s-a păstrat caracteristicile unei echipe de posesie. Şi asta doar pentru că au dat libertate de exprimare jucătorilor, plus că şi comunică foarte bine cu grupul.
Rep. : În sfârşit, Oltenia are din nou o echipă în cupele europene…
E. S. :
Adevărul e că trecuseă prea mulţi ani. Aşa că ne bucurăm cu toţii. E foarte bine Oltenia are acum din nou o echipă de top. Eu unul sunt convins că Oltenia poate scoate în continuare multe talente, este o zona care produce. Bun, s-a întâmplat ce s-a întâmplat cu Craiova, dar Pandurii a preluat din spiritul Ştiinţei, este o echipă care place multora.
Rep. : Deci poate călca deja Pandurii pe urmele Ştiinţei?
E. S. :
Ca oltean, sincer, mi-aş dori asta. Panduri trebuie să continue drumul pe care a pornit pentru că au ales calea cea bună şi sper ca şi în următorii ani să aibă constanţă în rezultate. Are nevoie de o stabilitate în cadrul clubului, de o politică stabilă a clubului, este esenţial asta.
Rep. : Ce credeţi că ar trebui făcut pentru ca Pandurii să aibă o evoluţie onorabilă şi în Europa sau de ce nu, şi în viitorul sezon?
E. S. :
Referitor la Europa, până la urmă trebuie să recunoaştem că fotbalul de la nivel intern nu mai este cea care era odată la noi. Deocamdată nu s-ar putea vorbi de faze superioare, acolo e foarte greu, îşi trebuie bani, valoare, experienţă. Steaua a mai reuşit asta şi CFR, din păcate sunt doare două echipe. Steaua are în componenţă o echipă naţională, iar CFR au investit mult în jucători. Pentru Pandurii să ajungă în Play-Off sau în turul IV ar fi posibil, dar mai departe…

Mesaj pentru gorjeni
Deşi este craiovean, Emil Săndoi se gândeşte „acum, mai mult ca oricând” la fanii Pandurii Târgu Jiu. Antrenorul naţionalei „mici” a României le şi trimite un mesaj gorjenilor: „Să fie în continuare alături de echipă, poate într-un mod şi mai cald. Acum, mai mult ca oricând e esenţial ca fanii gorjeni să susţină echipa mai bine pentru că am văzut nişte jucători dispuşi la sacrificii acolo. Trebuie să le ofere o mulţumire umană şi lor, chiar am observat în ultima vreme o apropiere între fani şi echipă, sper să continue, asta contează foarte mult. O echipă fără suporteri nu va putea să obţină niciodată performanţe. Şi m-aş bucura ca jocurile din cupele europene să se dispute la Târgu Jiu pentru că recompensa ar fi de ambele părţi. O echipă din Oltenia şi nişte suporteri olteni întotdeauna avizi de performanţă.”, declară Săndoi.