Elevul Dumitru Călugăru, argint la Olimpiada Internațională de Științe

În perioada 1-11 decembrie 2011 s-a desfăşurat în Africa de Sud (Durban), a VIII-a ediţie a Olimpiadei Internaţionale de Ştiinţe pentru Juniori. Lotul României a fost format din 6 elevi. Unul dintre olimpici, medaliat cu argint, este elevul Dumitru Călugăru care a absolvit în această vară clasa a VIII-a la Şcoala Generală “Constantin Săvoiu” Tg-Jiu iar în prezent este elev în clasa a IX-a la Colegiul Naţional “Tudor Vladimirescu” Tg-Jiu.

Elevul Dumitru Călugăru a intrat în elita mondială la categoria lui de vârstă
Elevul Dumitru Călugăru a intrat în elita mondială la categoria lui de vârstă

Olimpiada Internaţională de Ştiinţe pentru Juniori este un concurs de tip integrativ în care elevii susţin trei probe (două teoretice individuale şi una practică pe echipe formate din 3 membri) la trei discipline (chimie, biologie şi fizică). La ediţia din acest an au fost prezenţi 252 de elevi din 40 de ţări.
Elevul gorjean Dumitru Călugăru este cunoscut la nivel naţional datorită premiilor obţinute la olimpiadele şi concursurile naţionale de chimie şi fizică: premiul II la etapa naţională a Olimpiadei de Fizică desfăşurată la Constanţa în perioada 31 ianuarie – 6 februarie 2010; premiul III la etapa naţională a Olimpiadei de Chimie desfăşurată la Timişoara în perioada 30 ianuarie-5 februarie 2011; premiul I la etapa naţională a Concursului de Chimie “Raluca Ripan”, desfăşurată la Satu-Mare în perioada 13-15 iunie 2010 . În această vară a participat la Tîrgu Mureş la Olimpiada de Ştiinţe pentru Juniori-etapa naţională, clasându-se pe locul zece din cei 130 de elevi din toată ţara. În urma probelor de baraj a fost selecţionat în lotul lărgit al României pentru Olimpiada Internaţională de Ştiinţe pentru Juniori 2011. În perioada 26 septembrie-12 octombrie a avut loc la Bucureşti pregătirea centralizată a lotului lărgit. Elevii au susţinut 3 probe de baraj în urma cărora primii 6 elevi din clasament au fost selecţionaţi în lotul naţional al României.
Pentru rezultatele obţinute, la  Gala “Tineri pentru Gorj” organizată de Fundaţia culturală ”Delta“ şi Asociaţia ”Axa Brâncuşi“, care are principal scop promovarea şi premierea tinerilor din judeţul Gorj, Dumitru Călugăru a fost premiat ca “Tânărul anului”.
Merită felicitări profesorii care l-au format și familia care l-a susținut. Pe această cale cred că poate fi lansată o provocare pentru cei care doresc să investească în performanță, nu trebuie să ratăm asemenea valori!

Inspector școlar Cornelia Danciu