Elevii şi studenţii gorjeni pot primi bani pentru calculatoare

Elevii cu dificultăţi materiale pot avea un calculator propriu
Elevii cu dificultăţi materiale pot avea un calculator propriu

Până pe 21 aprilie 2014, elevii și studenții care doresc să achiziționeze un calculator prin Programul “Euro 200” se pot înscrie la ediția din acest an a campaniei. În anii trecuți foarte mulți elevi gorjeni au beneficiat de acest program.
Ministerul Educației Naționale a publicat, la începutul săptămâniin trecute,  Regulamentul și calendarul ediției 2014 a Programului „Euro 200”, prin intermediul căruia elevii și studenții din învățământul de stat sau particular acreditat, cu vârste de până la 26 de ani, pot beneficia de un sprijin financiar în vederea achiziționării unui calculator. Condiția este ca solicitanții să provină din familii cu venituri lunare brute de maximum 150 de lei pe membru de familie. De asemenea, sunt excluși cei care au  fost beneficiarii unui calculator tip desktop conform OG 87/2008.
Ministerul Educaţiei mai  precizează că “stabilirea numărului de beneficiari se va face în limita sumei alocate acestui program, sumă cuprinsă în bugetul Ministerului Educației Naționale, conform legislației în vigoare”. Astfel, potrivit art. 8, al. 6 din Legea 269/2004, “acordarea ajutorului financiar, conform prezentei legi, se realizează în ordinea crescătoare a venitului brut lunar pe membru de familie, în limita sumelor alocate cu această destinație în bugetului Ministerului Educației”.
Înscrierile pentru noua ediție a Programului au început  pe 1 aprilie și se vor încheia pe 21 aprilie. Urmează, în intervalul 19 aprilie – 19 mai, derularea anchetelor sociale și evaluarea cererilor depuse. Solicitările vor fi centralizate până pe 28 mai, prin intermediul portalului dedicat, unde pe 31 mai va fi afișată și lista cererilor considerate eligibile. Pe 1 iunie va fi anunțată lista beneficiarilor din acest an. Rezultatul poate fi contestat în termen de cinci zile, iar toate aceste situații trebuie soluționate până pe 23 iunie. Eliberarea bonurilor valorice se va face în intervalul 24 iunie – 30 iulie, iar beneficiarii trebuie să achiziționeze calculatoarele, în baza acestora, până cel târziu pe 31 august, neapărat de la operatorii economici înscriși în program, care vor fi anunțați începând cu 16 iulie.