Elevi din patru judeţe au ecologizat Drumul Regelui

Transalpina a fost curăţată de elevi în week-endul trecut
Transalpina a fost curăţată de elevi în week-endul trecut

Peste 200 de elevi  de la şcolile din Novaci (judeţul Gorj), Şugag (judeţul Alba), Jina (judeţul Sibiu) şi Petrila (judeţul Hunedoara) au participat, timp de două zile, la sfârşitul săptămânii  trecute, la o amplă acţiune de ecologizare a Transalpinei, şoseaua aflată la cea mai mare altitudine din România, acţiunea fiind la a doua ediţie. Pe lângă copii, la ecologizare au mai luat parte și inspectorul general școlar, Ion Ișfan, vicepreședintele Consiliului Județean Gorj, Mădălina Cio­locoi, dar și Ion Tudor, şeful Secţiei Târgu Jiu a Drumurilor Naţionale.
Câteva sute de saci de gunoaie au fost ridicaţi de pe Transalpina  la sfârşitul săptămânii trecute. În zilele de 10 şi 11 august, peste 200 de copii din judeţele Gorj, Alba, Sibiu şi Hunedoara au participat la o amplă acţiune de ecologizare a celei mai înalte şosele din România.
Evenimentul a avut loc în cadrul proiectului regional „Voluntari pentru un turism ecologic în Munţii Parâng“ şi a reunit elevi, profesori şi voluntari de toate vârstele. Pe lângă faptul că au adunat sute de saci cu deşeuri, copiii au împărţit pliante cu mesaje ecologice turiştilor întâlniţi în zonele de acţiune şi au amplasat coşuri de gunoi pe întreaga lungime a şoselei Transalpina.
În cadrul proiectului „Voluntari pentru un turism ecologic în Munţii Parâng“ au fost incluşi elevi de la şcolile din Şugag, judeţul Alba, Jina, judeţul Sibiu, Novaci, judeţul Gorj, şi Petrila judeţul Hunedoara. La acţiune s-au alăturat şi autorităţile din Vâlcea, prin 14 elevi şi cadrele didactice ale Şcolii Gimnaziale din Voineasa.

Au început din Rânca

Acţiunile de ecologizare au început în Gorj din zona Rânca, unde elevii au primit saci în care să strângă gunoiul lăsat în urmă de turişti şi de cei care tranzitează Transalpina. Pe lângă copii, la ecologizare au mai luat parte și inspectorul general școlar, profesorul Ion Ișfan, vicepreședintele Consiliului Județean Gorj, profesorul Mădălina Cio­locoi, dar și Ion Tudor, coordonatorul Secţiei Târgu Jiu a Drumurilor Naţionale.
Potrivit  profesoarei Nuşa Basarabă, coordonatorul proiectului din partea Gorjului, anul trecut, copiii au adunat nouă camioane pline cu gunoi, în general PET-uri. Cantitatea strânsă anul acesta a fost mult mai mare deoarece şi numărul participanţilor a crescut.