Ecologizare: Un Padeş mai curat

Loading

Autorităţile locale din Padeş, împreună cu şcolile, au demarat un program de conştientizare prin ecologizare, care aduce numai beneficii. O dată acela că se scapă de gunoaiele aruncate la întâmplare şi apoi că tinerii şi copiii învaţă să devină responsabili, ordonaţi şi să respecte mediul înconjurător.

Primăria Padeş a demarat, împreună cu Şcoala Generală Padeş, programul de ecologizare de primăvară. Prima acţiune a avut loc înainte de Paşte, la ea participând 80 de elevi şi personalul de la asistenţă socială, cărora li s-au alăturat cadrele didactice şi parsonal de la primărie. Acţiunea s-a făcut în zona Zăvoaiele, iar planul e ca, în continuare, să fie ecologizată întreaga albie a râului Motru, pe porţiunea care acesta curge pe suprafaţa comunei Padeş.  Pe lângă activitatea în sine, copiii s-au bucurat  de o gustare în aer liber, oferită de autorităţi, pentru ca acţiunea să fie cât mai atractivă. De asemenea, ei au avut ocazia să tragă învăţăminte la faţa locului, că mediul trebuie respectat şi păstrat cât mai curat, poluarea fiind cel mai mare pericol atât pentru echilibrul ecosistemelor naturale cât şi pentru sănătatea şi chiar viaţa omului.
Atât autorităţile local cât şi elevii sunt hotărâţi să continue acest proiect, în primul rând pentru că astfel se va putea ţine sub control gestionarea gunoaielor şi apoi pentru că elevii sunt cel mai bun material pentru neducaţia în spiritul eco, mai ales că Padeşul este o zonă care se poate dezvolta prin ecoturism, cu condiţia ca atât localnicii cât şi turiştii să înveţe că cu cât păstrezi un areal mai virgin, cu atât poţi beneficia de pe urma lui, prin dezvoltarea industiei turismului.
De altfel, în toată zona de nord a judeţului Gorj există nenumărate locaţii unde se poate practica ecoturismul, cu condiţia ca cei care pătrund într-un asemenea mediu să respecte regula de bază: aceea că nu trebuie să lase pe urma lor gunoaie.