E de rău şi nu ne pasă

Loading

Cornel ŞomâcuSituaţia economică a judeţului se deteriorează cu fiecare zi, apropiata ieşire din criză fiind o poveste electorală a guvernanţilor şi a actualului preşedinte. Firmele private dispar sau sunt blocate aşa de rău încât cu greu îşi vor mai reveni din vrie. Sistemul energetic, plămânul economic al judeţului, trece prin cele mai mari probleme care le-a avut vreodată. În asemenea condiţii, optimismul oamenilor este la cote de avarie mai ales pentru cei care lucrează în domeniile afectate. Pe la alţii însă situaţia este mult mai bună.
Sistemul bugetar de la noi din judeţ nu pare să resimtă criza, mai ales la nivelul administraţiilor locale. Salarii întregi, prime de vacanţă, datorii din procese câştigate pentru te miri ce sporuri cu o complicitate mai mult decât evidentă a judecătorilor, toate sunt pentru Măria Sa funcţionarul care nu prea ştie ce este criza. S-a ajuns deja la excese corectate doar de cetăţeni, a se vedea cazul Fărcăşeşti,  pentru că angajaţii Curţii de Conturi par să aibă orbul găinilor când se fac că nu văd că funcţionarii publici de la noi au sporuri pe care legea nu le acordă iar celălalt personal are sporuri, uneori câştigate în instanţă, care sunt specifice doar primei categorii. Până la urmă contează însă eficienţa şi competenţa iar la acest capitol mulţi dintre angajaţii Primăriilor au probleme insurmontabile, uneori chiar cu limba română.
Politicienii locali nu par să fi găsit o cale de ieşire din colaps de vreme ce toţi, la unison, spun că salvarea nu vine decât de la fondurile europene. Pentru că în afara faptului că ar trebui să avem proiecte, apropo, făcute de specialiştii primăriilor în asemenea domenii, nu se mai găsesc sumele modice pentru contribuţia proprie. Dar din gură poate să dea oricine, indiferent de culoare politică şi funcţie. Dar să presupunem că am întruni ambele condiţii, nu ne îngrămădim pentru că banii europeni se verifică, nu se pot fura ca bugetul de stat. Se poate spune chiar că asistăm la o nepăsare generală, fiecare pentru el şi nici o preocupare pentru ce va urma, încât stai şi te întrebi dacă e vorba doar de inconştienţă sau de prostie?
Din două una, ori e bine şi toţi ar trebui să o ducem mai bine, eventual chiar vacanţe pe tichetele Elenei Udrea şi cursuri de pregătire plătite pe litoral în plin sezon, sau e criză pentru toţi şi muncim şi ne comportăm ca atare. La acest moment există posibilitatea în administraţiile locale, şi este valorificată în peste 90% dintre acestea din judeţ, ca funcţionarii publici să cumuleze peste 1000 de euro lunar din salariu şi sporuri. Un inginer sau un jurist din sistemul privat e mulţumit măcar cu un sfert din această sumă, undeva ceva nu e în regulă. Cine are urechi de auzit?