„Dunăre ce vii din munți”


O adolescentă din Mehedinți, în vârstă de 15 ani, s-a gândit să-i facă un cadou… Dunării, de ziua ei. Cu o voce de aur, cu multe premii importante câștigate, Sorina Boboruță a vrut să arate lumii că Mehedinți nu înseamnă numai danț și vorbitul în graiul specific din zona de munte a județului, ci și muzica „de baltă”, cum se spune, câmpie și multă, multă Dunăre. Mai mult, fluviul trece, aici, printr-un defileu superb, un adevărat rai pentru turiștii care, de multe ori, lasă muntele sau marea, pentru a-și petrece concediile la pensiunile din zonă.

Ziua de 29 iunie a fost declarată Ziua Internațională a Dunării și este sărbătorită în toate cele 14 state prin care trece fluviul, ce își găsește liniștea în țara noastră, vărsându-se în Marea Neagră. El mai are un moment de tihnă, însă și la intrarea în țară, pe teritoriul Mehedințiului, unde formează, chiar în Defileul Dunării, lacul de acumulare al Hidrocentralei Porțile de Fier. Așa că aici Dunărea e prietenoasă, aproape liniștită, iar peisajul și obiectivele turistice sunt mirifice.
Născută la doi pași de Dunăre, lângă Drobeta Turnu Severin, Sorina Boboruță e îndrăgostită de frumusețile locului și s-a gândit să le pună în primul său cântec. Dacă până acum a cântat la festivaluri cântece ale interpreților cunoscuți, copilă fiind, a venit timpul să-și formeze propriul repertoriu și a dorit ca primul ei cântec să fie dedicat Dunării. Și l-a lansat chiar zilele trecute, cu puțin înainte de ziua frumosului fluviu: „E atât de frumos aici, e locul unde mă simt cel mai bine și mi-am dorit din suflet să fac și eu ceva pentru a arăta tuturor că merită să facă aici un popas. Vreau să mulțumesc celor care au înțeles dorința mea și mi-au creat un cântec ce mi-e tare drag- Dunăre ce vii din munți. Mulțumesc pentru muzică și orchestrație domnilor Marius Florea și Liviu Ploae, pentru text doamnei Aura Stoenescu, iar pentru videoclip, de asemenea, doamnei Aura Stoenescu, precum și domnilor Daniel Norocea și Andrei Stoenescu” ne-a declarat Sorina.

Pasiunea, muzica

Sorina Andreea Boboruță , s-a născut în 22 august 2003. Studiază la liceul de arte Ioan Ștefan Paulian, secțiunea – nai, profesor Nicolae Drăghia. Este eleva în clasa a IX a. De asemenea, este eleva Școlii Populare de Arte Nichita Stănescu – profesor Doina Durdan. Pasiunea pentru muzică a descoperit-o încă de la grădiniță. Avea 3 ani și îi cânta în mașină tatălui ei, în drum spre casă.
La vârsta de 8 ani, mătușa ei, Luminița Ciolan, interpretă de muzică populară, la rândul ei, a fost cea care a luat-o și a dus-o pentru prima data la Școala Populară de Arte.

Palmares

De-a lungul timpului, Sorina a câștigat numeroase premii: premiul 1 la concursul internațional de muzică și teatru „ LIVE MUSEART – ARAD 2016, premiul 1 la „Capitala Muzicală „ – Sibiu 2017, premiul 2 la „ Cununa Petrolului”- Moreni,
Trofeul Secțiunii muzică populară la „Capitala Muzicală „ – Sibiu, este olimpică la nai, a câștigat premiul 2 si 3 la Festivalul „Meleaguri Brâncușiene „ – Tg Jiu și multe altele. Plus numeroase diplome de excelență, diplome pentru cele mai frumoase doine cântate, diplome din partea Radio Oltenia Craiova, în cadrul Festivalului „ De dor de primăvară „ – Caracal.
Iar cariera ei muzicală, ca și artist cunoscut, putem spune că abia acum începe…