Dragnea optimist, Ciurel pesimist pe tema CEO

Producția de energie pe bază de cărbune, între mixul energetic și desființare
Producția de energie pe bază de cărbune, între mixul energetic și desființare

Vicepremierul Liviu Dragnea, venit la Târgu Jiu marți, 16 iulie 2013, să semneze un contract de finanțare pentru un drum județean din Gorj, a declarat că vrea ca Complexul Energetic Oltenia să nu mai fie Cenușăreasă, ci să facă parte dintr-un mix energetic cu hidrocentralele din zonă. Prezent la întâlnirea de la Târgu Jiu, managerul CEO, Laurențiu Ciurel, s-a plâns că precipitațiile scot în această vară CEO de pe piață, ba chiar a anunțat că în Europa vor dispărea termocentralele și minele de cărbune.
Liviu Dragnea a declarat că Guvernul României nu mai vrea ca CEO să fie lăsat la spate, iar când sistemul energetic este în criză, să fie pus la treabă. Această formă de organizare despre care a vorbit vicepremierul, mixul energetic termocentrale- hidrocentrale este fosta propunere pentru Electra, care, însă, nu a fost aprobată la vremea ei. Dragnea a susținut, ca și primul ministru Victor Ponta, că strategia guvernamentală este ca România să fie independentă din punct de vedere energetic, pentru că are resursele necesare în acest sens, numai că acestea nu mai trebuie devalizate și risipite.
Managerul CEO, Laurențiu Ciurel, a declarat însă presei că previziunile sunt sumbre în ceea ce privește existența Complexului Energetic Oltenia. Acesta a spus că lacurile de acumulare din Gorj sunt pline în proporție de 90%, ceea ce nu e obișnuit pe timp de vară, iar meteorologii prognozau secetă și acum se întâmplă pe dos. De asemenea, viziunea la nivel european îl îngrijorează pe Ciureal. Acesta a declarat că, dacă se va vota reducerea numărului de certificate verzi cu 900 de milioane, așa cum era să se întâmple în primăvară, va crește prețul energiei pe bază de cărbune de la 4 la 15 euro și asta va însemna închiderea tutoror termocentralelor și minelor de cărbune din întreaga Europă, nu numai din România.