Dihonie între romi: Ion Ministru în „război” cu Nelu Pavel

Banii, dorinţa de putere, conflictele religioase şi lipsa de comunicare au băgat dihonia între romii din Târgu Jiu. Protagoniştii principali sunt Ion Mihai (zis Ministru), preşedinte al Uniunii Romilor Creştini din România (URCR)  şi Nelu Pavel, preşedintele Partidei Romilor, filiala Gorj.

Ion Ministru a făcut şedinţă în Lucilor
Ion Ministru a făcut şedinţă în Lucilor

Povestea a început sâmbătă, 14 februarie, când reprezentanţii principali ai Partidei Romilor de la Gorj s-au întâlnit cu preşedintele PSD Gorj, Florin Cârciumaru şi cu preşedintele executiv Ion Călinoiu. La întâlnire a participat şi Ion Mihai (ce nu face parte din Partida Romilor), care voia să discute, la rândul său, cu preşedintele PSD. Şi, tot acolo, au venit câţiva romi din cartierul Meteor, să se plângă lui Cârciumaru. Aceştia l-au acuzat pe Ion Mihai că vrea să se facă grădiniţă pentru romi în cartierul Luncilor, la rudari şi nu la ei, în Meteor (la căldărari).
La rândul său, Nelu Pavel, supărat că i-a fost deranjată şedinţa, l-a acuzat pe Ion Mihai că a obţinut două proiecte pentru romi în valoare de 100.000 de euro fără să îi informeze pe oamenii din Meteor, comunitate din care şi el face parte şi că banii vor ajunge acolo unde vrea el şi nu unde oamenii cred că ar fii nevoie.

Atac
A doua zi, Ion Mihai s-a întâlnit cu liderii romilor din cartierul Luncilor să le prezinte situaţia, iar aceştia au luat foc când au auzit că Nelu Pavel nu e de acord ca fondurile pentru proiecte să se adreseze şi rudarilor: „Eu am obţinut aceste fonduri prin URCR, care este o organizaţie nonguvernamentală. De ele vor beneficia şase comunităţi de romi din Gorj, printre care se află cărămidari, rudari şi muzicanţi. Cât despre grădiniţă, primăria a hotărât să o facă în Luncilor, nu eu. Cu toate astea, Nelu Pavel mă acuză pe mine, deşi, de când a fost prin Lucilor să ceară voturi ţiganilor rudari, deşi el nu-i consideră că fac parte din etnia romă, n-a mai trecut pe la ei nici să le aducă o floare la o înmormântare. Mă mai acuză că vreau să-i trec pe ţigani la apostolici, dar nu e adevărat. URCR are în ţară 30.000 de membrii şi numai 20.000 sunt apostolici.”

Contraatac

Nelu Pavel
Nelu Pavel

La rândul său, Nelu Pavel consideră că dreptatea e de partea lui: „Scandalul nu eu l-am produs, ci ţiganii lui din Meteor, care l-au acuzat că, în loc să se ocupe de problemele căldărarilor, pentru care e angajat la primărie să-i reprezinte, duce grija rudarilor din Luncilor. Eu n-am făcut decât să  le aduc la cunoştinţă celor din Meteor că are două proiecte despre care nu i-a anunţat, aşa cum fac eu cu cărămidarii mei din Obreja.  Plus că grădiniţa nu trebuia să susţină să se facă la rudari, pentru că ţiganii căldărari nu vor lăsa copiii lor să se amestece cu rudarii. Plus că îi ia de minţi pe ţigani să treacă la apostolici, dacă vor să le facă proiecte, iar noi, ţiganii din România, suntem ortodocşi.”
Liderul PSD Gorj, Florin Cârciumaru, care e şi primar al Târgu Jiului, consideră că scandalul a plecat de la o lipsă de comunicare: „Grădiniţa o face primăria, nu Ion Ministru, iar aceasta va funcţiona pentru toţi copiii din Luncilor şi romi şi români. Cei din Meteor au înţeles că e grădiniţă pentru romi şi vor trebui să-şi trimită şi ei copiii acolo. Ori copiii lor au grădiniţă. Merg la cea de la Şcoala 5, împreună cu copiii români.”