DEZASTRUL DE LA PINOASA: ITM dă de pământ cu Ministerul Energiei. Risc de surpare în toate carierele CEO!

Contrar rezultatelor Ministerului Energiei, în Dezastrul de la Pinoasa, potrivit cărora malul imens de pământ s-a prăbușit peste patru utilaje de mare capacitate, dintre care două s-au răsturnat, din cauze naturale, Inspectoratul Teritorial de Muncă Gorj a dat verdictul: cauza este nerespectarea procedurilor. Mai mult, șeful ITM Gorj spune că la controalele anterioare s-au anunțat riscurile de surpare, în toate carierele Complexului Energetic Oltenia, și s-au dat termene pentru luarea de măsuri.

În urma controlului făcut de ITM Gorj, directorul ITM Gorj spune foarte clar că, din cauza modului incorect de exploatare, există risc de surpare în toate carierele CEO.

,,CEO are un om responsabil, la acel departament de securitate și sănătate în muncă. Acesta trebuie să se asigure că nu se exploatează unde nu trebuie. Vreau să vă spun că în toate carierele sunt nereguli, în anumite zone de exploatare. Cu privire metodele de exploatare minieră, atât monografia de lucru, cât și documentația tehnică a lucrărilor, pe anumite porțiuni, am constatat că există riscul ca malurile să se rupă. Noi vom reveni în control, pentru a verifica dacă măsurile dispuse de noi au fost duse la îndeplinire. Carierele miniere au fost verificate de sute de ori. De această dată, CEO a primit amenzi în valoare de 50.000 de lei, pentru nerespectarea măsurilor dispuse la controlul anterior. Inspectorii de muncă au dat termene în care să ne anunțe în scris, cu poze – să avem dovada, că au îndeplinit măsurile, apoi vom merge în control”, a declarat George Romanescu, potrivit Gorjeanul.ro.

Contrar celor de la ITM Gorj, la finalizarea controlului Corpului de Control al Ministerului Energiei, concluzia a fost că e vorba doar de cauze naturale la Pinoasa. Mai mult, atât CEO cât și ministrul Sebastian Burduja s-au antepronunțat, anunțând că e vorba de cauze naturale, la scurt timp după prăbușire și înainte de începerea controlului Corpului de Control al Ministerului Energiei.

 „În referire la Verificarea situaţiei şi identificarea cauzelor care au dus la alunecarea de teren produsă în 02 august 2024 la Cariera Rovinari – Sectorul Pinoasa: în Notele de relaţii prezentate echipei de inspecţie de membrii organelor de conducere ale societăţii şi salariaţii acesteia s-a precizat faptul că alunecarea de teren, cu dislocarea blocurilor masive de rocă, a fost determinată de seceta prelungită, regimul climatic canicular din ultima perioadă, cutremure, alterarea în timp a solului sub influenţa factorilor geoclimatici, eventuale fisuri în profunzime, nevizibile. Riscul apariţiei unor alunecări de teren a fost semnalat la începutul anului în curs şi au fost consemnate măsuri specifice pentru diminuarea acestuia, cu privire la care urmează a se analiza şi stabili eficienţa”, s-a precizat în comunicatul Ministerului Energiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *