Despre ”măgăriile” din fotbalul românesc

La sfârşitul acestei săptămâni se pune punct celei mai controversate ediţii a Ligii I la fotbal. Cele mai mari aberaţii ale acestui sezon, pe lângă greşelile cu tentă ale arbitrilor şi unele meciuri în care echipele mici au făcut anumite ”jocuri”, rămân cu siguranţă două decizii care afectează fotbalul din Oltenia: obligarea clubului Pandurii să plătească un milion de euro pe un fotbalist care nu a făcut nici a zecea parte din sumă şi mai şi plecase de la club cu binecuvântarea FRF; deposedarea clubului Universitatea Craiova de doi dintre cei mai valoroşi fotbalişti printr-o practică de tip mafiot a FRF şi  LPF. Din acest motiv Oltenia rămâne reprezentată în Liga 1 de o singură echipă, un caz foarte rar în ultimii ani.
Dar acest editorial nu este despre fotbal efectiv, săptămânalul nostru vă pune la dispoziţie număr de număr comentariile unui profesionist în domeniu, ci despre această lume a fotbalului care este guvernată de alte legi decât cele aplicate şi sancţionate de instanţe. Să nu uităm că gorjenii au câştigat cazul ”Iordache” în instanţă dar asta nu le-a folosit la nimic. Dacă nu se plăteau banii lui Dinamo, Pandurii Târgu-Jiu ar fi ajuns la matineu ca şi Universitatea Craiova. Şi pentru că vorbim de ”echipa unei mari iubiri”, pe lângă greşelile de management ale patronatului şi desele schimbări de antrenori, nu poţi să nu vezi cum un individ foloseşte nişte garanţii(dezlegări de jucători) dar în acelaşi timp îşi cere banii prin intermediul unui Dumitru Dragomir, un infractor de drept comun de vreme ce a stat după gratii. Dacă nu va interveni politicul, mai devreme sau mai târziu Victor Piţurcă va ajunge la ”mititica”, pe unde se pare că a mai fost în perioada comunistă, căci el mai este amestecat şi în alte cazuri controversate din fotbal (cazul Valiza).
Ca orice sector al vieţii social-economice din România şi fotbalul ar trebui să se supună regulii generale. Deocamdată este o problemă la nivel european acest ”neamestec” în treburile fotbalului dar parcă acest lucru a cam luat-o razna. Şi dacă pe la alţii mai-marii fotbalului pot şi sunt oameni cinstiţi, pe la noi lucrurile nu stau chiar aşa. Să nu uităm că Marian Iancu a acuzat direct pe Mircea Sandu de luare de  mită, cam acelaşi lucru a spus Mititelu de Dragomir, rezultatul nu a fost decât pedepsirea acestor echipe. Practic, în România campioana este stabilită de arbitrii, când nu s-a întâmplat aşa-vezi cazul Unirea Urziceni-am avut şi rezultate în Liga Campionilor. Mai ţineţi minte ce fierţi erau conducătorii fotbalului românesc când au demarat arestările de arbitrii? Apoi totul s-a liniştit, iar în spatele uşilor închise a câştigat CFR Cluj, prietenii ştiu de ce,  ca să parafrazăm o reclamă.
Oltenia fotbalistică va însemna de acum doar Pandurii Târgu-Jiu. E prea puţin în contextul în care gorjenii nu şi-au propus niciodată mai mult decât supravieţuirea. Va fi acum altfel?

One Comment on “Despre ”măgăriile” din fotbalul românesc”

  1. FELICITARI PT.ARTICOL . POATE CITESTE CINE TREBUIE SI IA MASURI CA SE ALEGE PRAFUL DE FOTBALUL ROMANESC .

Comments are closed.