Curtea Constituţională a României a decis să anuleze alegerile prezidențiale după ce a constatat că procesul electoral privind alegerea preşedintelui României a fost viciat pe toată durata desfăşurării lui şi în toate etapele de multiple neregularităţi şi încălcări ale legislaţiei electorale. Toate bune și frumoase, o decizie justificată a judecătorilor constituționali, aceiași care erau acuzați de diverse grozăvii cu doar câteva zile în urmă și de aia nu au îndrăznit să blocheze alegerile încă de la începutul săptămânii trecute. De fapt, judecătorii constituționali nu au făcut nimic altceva decât au valorificat informațiile apărute în spațiul public prin declasificarea conţinutului ”Notelor de informare” ale Ministerului Afacerilor Interne – Direcţia Generală de Protecţie Internă, ale Serviciului de Informaţii Externe, ale Serviciului Român de Informaţii şi ale Serviciului de Telecomunicaţii Speciale transmise CSAT. Rămâne de discutat de ce s-a luat o asemenea decizie atât de târziu, pare că s-a tras de timp ca un anume candidat progresist să se aleagă președinte și cum n-a fost să fie, adică era un ”cal mort”, s-a mers pe varianta de rezervă, reluarea completă a procedurii.
Înțelegem și am putut vedea fiecare că un candidat a apărut surprinzător și a câștigat primul tur al Prezidențialelor en fanfare, lucru care este cel puțin ciudat în Europa zilelor noastre. Rămâne să vedem și dovezile concludente ale fraudelor, situația din Republica Moldova și România cu ”pericolul rusesc” poate fi și o găselniță ca să ajute anumite forțe politice. Nu trebuie exclusă implicarea Rusiei în evenimente dar de la Băsescu încoace folosim această marotă pentru a manipula alegătorii, așa că rămâne să ne lămurim ce s-a întâmplat, de unde vine manipularea și dacă, de exemplu, nu au folosit și alți competitori mijloace mai puțin ortodoxe. Mă gândesc că au fost alegeri și pe la alții și lucrurile nu au sărit calul ca la noi. Avem politicieni care pescuiesc în ape tulburi de ani buni așa că orice este posibil în România zilelor noastre.
Dacă rămânem la nivelul că românii alegători au fost dezinformaţi prin intermediul unei campanii electorale în cadrul căreia unul dintre candidaţi a beneficiat de o promovare agresivă, derulată cu eludarea legislaţiei naţionale în domeniul electoral şi prin exploatarea abuzivă a algoritmilor platformelor de social-media sau doar că un candidat a beneficiat de un tratament preferenţial pe platformele de social-media, înțelegem că poporul român este socotit ușor de manipulat și așa s-o fi întâmplat și altădată. Bineînțeles, dacă rușii au făcut și dres în România, trebuie să aflăm cum și de ce s-a putut așa ceva și cum putem împiedica pe viitor aceste lucruri. E îngrijorător că autoritățile române își socotesc propriu popor drept prost…informat.
Cei care credeau că au scăpat de Klaus Iohannis la sfârșitul acestui an trăiesc o mare deziluzie. Practic, 3-4 luni sau mai mult el rămâne la conducerea României și cine știe ce s-ar mai putea întâmpla. Rămâne de discutat cât de constituțional este să prelungim un alt doilea mandat Klaus Iohannis. În altă ordine de idei, pentru democrația noastră cea originală, nu putem suspenda, aresta sau amenința toți suveraniștii din România ca să nu candideze la Președinție, problema rămâne deschisă și în țara ”lucrului bine făcut” orice se poate întâmpla. Democrația românească pare nu doar că nu se maturizează dar este și în pericol.