Demitere la Universitatea „Constantin Brâncuşi”

Şeful comisiei de licitaţii de la Universitatea ”Constantin Brâncuşi”, Dragoş Rădulescu, a fost demis din funcţie şi i-a fost desfăcut contractul de muncă, după ce săptămânalul VERTICAL a făcut dezvăluiri în legătură cu aranjarea unei licitaţii. Este vorba despre procedura de atribuire a dirigenţiei de şantier pentru o construcţie cu patru etaje, ce urmează să fie ridicată în Campusul Universitar Debarcader.

Campusul studenţesc Debarcader, motiv de demitere a unui angajat UCB
Campusul studenţesc Debarcader, motiv de demitere a unui angajat UCB

„Îi dau pe toţi afară!” a izbucnit, în urmă cu două săptămâni, rectorul Universităţii ”Constantin Brâncuşi, Adrian Gorun, când i-am cerut un punct de vedere în legătură cu modul în care s-a desfăşurat licitaţia. Aceasta a fost organizată pentru ”Consultanţă tehnică de specialitate în construcţii şi supravegherea execuţiei lucrărilor de construcţie pentru obiectivul Spaţii de Învăţământ în Campusul Universitar Debarcader, Târgu Jiu, judeţ Gorj”. În urma verificărilor făcute, s-a constatat că informaţia noastră era corectă, licitaţia fiind câştigată de persoana fizică autorizată Romeo Popoi, fost angajat al instituţiei, deşi acesta nu îndeplinea condiţiile de eligibilitate stipulate în documentaţie, în sensul că nu deţinea certificatul de calitate ISO 9001.

Măsuri radicale
Comisia care a verificat modul în care s-a desfăşurat licitaţia a constatat că vina aparţine, în cea mai mare măsură, preşedintelui comisiei de licitaţie, Dragoş Rădulescu, care a fost demis din funcţie şi dat afară disciplinar, după cum ne-a declarat rectorul Adrian Gorun: ”Nu i-am dat pe toţi afară, pentru că s-a stabilit că vina aparţine, în cea mai mare măsură, preşedintelui de comisie. Aşa că am luat măsura ca acestuia să-i desfac contractul de muncă disciplinar, iar cu membrii comisiei am luat măsura sancţionării.”

Contestaţie
Firma care a pierdut licitaţia, SC ISTOCOM SRL, a făcut contestaţie la Comisia Naţională de Soluţionare a Contestaţiilor şi are toate şansele să câştige. Aceasta e singura firmă de pe teritoriul judeţului Gorj care face consultanţă în construcţii şi dirigenţie de şantier, toţi ceilalţi diriginţi fiind persoane fizice autorizate. Ca o coincidenţă, majoritatea dintre ei sunt, în acelaşi timp, salariaţi la stat, fiind greu de crezut că pot să meargă şi la slujbă, să şi supravegheze lucrările de dirigenţie pe care le câştigă, tot la instituţii de stat care scot lucrări de construcţie la licitaţie. În această situaţie se află şi Romeo Popoi, care este angajat al Comisiei Monumentelor Istorice.

Cuiul lui Pepelea- ISO 9001
Potrivit documentaţiei, la criteriile de calificare şi selecţie, una dintre cerinţele minime privind standardele de asigurarea calităţii este următoarea: ”Autoritatea contractantă solicită: certificări, autorizări ale societăţii emise de către organisme abilitate prin care se atestă că serviciile respectă standardele de asigurare a calităţii: ISO sau similar.” Cu toate că în documentaţie se stipulează expres faptul că ”neîndeplinirea cerinţelor minime de calificare duce la descalificarea ofertantului”, comisia a scris în dreptul  certificării ISO (Certificat ISO 9001/2000 pentru sistemul de management al calităţii) pentru respectivul solicitant: ”Nu este cazul”. Luaţi la întrebări de comisia înfiinţată pentru  verificarea modului cum s-a desfăşurat licitaţia, cei doi jurişti care au făcut parte din comisia de licitaţie s-au apărat, justificând că în cazul persoanelor fizice autorizate, legea n-ar impune această condiţie. Ceea ce ar trebui să ştie, însă, respectivii jurişti e faptul că toate condiţiile de eligibilitate impuse de un contractant trebuie îndeplinite cumulativ de oricine participă la licitaţie, indiferent ce-i permite legea, fiecăruia, în general. În aceste condiţii, oferta financiară a fostului angajat al Universităţii ”Constantin Brâncuşi” nici măcar nu trebuia deschisă, pentru că nu a îndeplinit condiţiile de eligibilitate.