De ce pentru unii legile sunt mai blânde?

Se spune că în România legile sunt făcute pentru a fi încălcate sau, ca să fim mai exacți, instituțiile chemate să aplice litera acestora dau rateuri de două decenii încoace. Suntem în țara unde la un număr interminabil de procese avem un procent important de decizii în care te întrebi dacă judecătorul respectiv e normal la cap. Pentru ”munca” lor, judecătorii sunt plătiți extrem de bine față de românul de rând și s-au mai văzut cazuri când au fost dovediți drept corupți. Dar aplicarea legii s-a terminat de regulă cu identificarea vinovatului, pedepsirea…e pentru cei slabi.
Dar o altă problemă mi-am propus să abordez  în această intervenție, faptul că unii dintre noi-prea mulți din câte se pare-sunt mai presus de lege. Bunăoară, politicienii, polițiștii, judecătorii  par să aibă un regim preferențial în fața Justiției, rareori sunt condamnați și de cele mai multe ori cu suspendare. Dacă amărăștenii de rând sunt condamnați cu maximă hotărâre și pentru faptul  că au furat o găină, alții au furat bănci și nu li s-a clintit nici un fir de păr din cap. Mai mult, urmăriți internațional de ani de zile sunt aduși în țară cu eforturi foarte mari doar pentru a fi eliberați. Și Monica Macovei, fost ministru al Justiției, ne spune că acest sector merge pentru că l-a condamnat pe Adrian Năstase pe un dosar în care nu s-a demonstrat nici o vinovăție sau prejudiciu.
În săptămânile din urmă, Justiția este pe cale să îl facă scăpat pe Sabin Vieru, polițistul care l-a accidentat mortal pe regretatul profesor Dumitru Bunoiu. Dosarul respectiv este pritocit când la Craiova, unde știm cum se dau verdictele, când la București doar l-or face scăpat pe individul care în stare de ebrietate a omorât un om și a nenorocit pe toată viața pe altul. Se poate face asta în România pentru că polițiștii rutieri de la Gorj nu i-au pus fiola în condițiile legale dar nimeni nu a răspuns de asta. Poate ne spune domnul Caragea cum se face că polițiștii implicați-unul cu nume de cereală și altul tocmai autorul unui accident mortal-mai au legătură cu Inspectoratul Județean de Poliție?
Am auzit voci în ultimii ani că familia Bunoiu ar trebui să se mulțumească cu despăgubirile oferite de instanță și să îl lase în plata domnului pe autorul accidentului. E o tâmpenie atât  din punct de vedere penal cât și civil, Vieru a pus de foarte mult timp deoparte lucrurile sau activele care i-ar putea fi executate. Că îl va face sau nu scăpat pe Sabin Vieru, Justiția română va trebui să răspundă la faptul  dacă măcar în asemenea  cazuri aplicăm legea. Pentru că dăm vina totdeauna pe politic, avem aici încă o dovadă de incompetență a judecătorilor sau poate chiar mai mult..