Dascăl în România

Acum 25 de ani , după ce visasem de mic asta, am păşit pragul în nobila meserie de dascăl în România. Încurajat de „antecedentele ” din familie, bunicul meu fiind o viaţă  învăţător într-un sat lângă Motru, iar ambii părinţi profesori  la Novaci, păşeam încrezător pe drumul carierei didactice. Am simţit că cea mai importantă profesie din lume e cea de dascăl. Am văzut că nu există satisfacţie mai mare ca atunci când vezi nişte ochi mari şi frumoşi, larg deschişi în faţa ta, care-ţi spun „ Da, domnule profesor, am înţeles!”  Am plâns când cei pe care îi îndrumam aveau necazuri şi le-am cerut să fie tari şi drepţi în faţa vieţii!

Dascălul adevărat munceşte şi astăzi, la fel ca totdeauna, cu creta şi cu tabla, cât despre mijloacele moderne încă le aşteptăm…
Dascălul adevărat munceşte şi astăzi, la fel ca totdeauna, cu creta şi cu tabla, cât despre mijloacele moderne încă le aşteptăm…

Niciunei generaţii, din multele cu care am lucrat, nu i-am cerut decât cunoaştere, cinste şi omenie. Am trecut împreună cu elevii mei de la „Epoca de Aur”, la România membră U.E. şi N.A.T.O. Am văzut împreună cu ei politruci comunişti înainte de 1990, dar mai ales am văzut după, adunătura de îmbogăţiţi peste noapte şi de politicienii atoateştiutori .
Ne-am supărat împreună că Europa ne face pe toţi ţigani pentru că unii dintre ai noştri , mai săraci sau mai puţin educaţi, au crezut că altfel decât furând sau cerşind nu se poate trăi. Ne-a mâhnit profund această generalizare.
De ceva vreme însă mă uit în jurul meu la colegi, la prieteni, pe stradă şi nu mai văd acea bucurie pe care ţi-o oferă viaţa normală. Într-o societate din ce în ce mai strâmbă am ajuns noi dascălii cei mai mari corupţi din România. Pe toate posturile TV, ca şi în de acum obişnuita „ Conferinţă de presă de la 18:30”, se sugerează că cei mai vinovaţi în această ţară sunt profesorii. Ne-a acuzat preşedintele (din necunoaştere a Legii  1/2011) de înţelegere cu politicienii. Ne acuză toate posturile TV de corupţie pentru că au descoperit câteva cazuri in aşa numitele ,,şcoli de fiţe”.
Aceste posturi care erau supărate de generalizarea făcută de Europa, procedează absolut la fel sau chiar mai rău cu noi. Ne-a promis Ministrul Educaţiei controale severe în toate unităţile. Trimiteţi, domnule, să ne controleze pe cei pe care n-aţi reuşit să-i fixaţi pe posturi printr-un concurs (e mai bine politic prin numire).
Vă spun însă de acum ce-o să găsiţi. Dascăli îmbrăcaţi de la „second hand”, cu buzunarele aproape goale, care vin de acasă cu tot felul de materiale didactice  (şcoala n-are bani să le ofere). Dacă găsiţi în vreo geantă un sandwich în plus, nu strigaţi „uite şpaga”.  E un pachet adus „pentru unul din mulţii copii care vin la şcoală pe jos şi flămânzi” de un dascăl ,,profund  corupt”.
Veţi găsi în cancelarii profesori în prag de pensie care-şi stabilesc de pe acum la ce să renunţe când se vor pensiona şi vor „beneficia” de munca depusă 35-40 de ani.
Veţi găsi profesori tineri care iau în încă bani de la mama şi de la tata să poată supravieţui .Am zis corect supravieţui. Când o să-i  căutaţi în buzunare o să găsiţi probabil 10-20 de lei pentru naveta pe care cei mai mulţi dintre ei o fac (de decontarea ei de multe ori nu poate fi vorba, deşi e stabilită în lege).
Veţi găsi profesori „ între două vârste” care se întreabă de ce copiii lor de gimnaziu, liceu sau facultate nu-şi pot permite lucruri, pe care copiii celor ce ne fac corupţi acum şi le permit .Vedeţi că au în buzunar 100 de lei economisiţi cu greu, „şpaga” pe care trebuie să o pună pe card pentru copilul aflat la facultate .
Veţi găsi peste tot însă OAMENI care-şi iubesc meseria, iubesc copiii şi pentru care „singura şpagă” este pasiunea şi profesionalismul .
Stimaţi reporteri din presa scrisă şi din audiovizual (pe care tot noi v-am făcut ce sunteţi), arătaţi mereu câte un profesor ieşit din rând, lăudaţi câte „un cetăţean indignat” care mai face o plângere anonimă împotriva unui dascăl. Spuneţi tuturor cât de corupţi sunt dascălii!
Nu are rost să vorbiţi despre sutele de mii de dascăli care-şi fac onest datoria , care pregătesc olimpicii să se bată cu restul elevilor din lume (pe care-i întrec de cele mai multe ori), care fac tot ce se poate pentru ca toţi copiii să aibă parte de o bună educaţie şi de o bună instruire.
Nu are rost să stricaţi obiceiul ultimilor 25 de ani, acela de a vorbi de bine numai de Ziua Naţională. Semnaţi o petiţie online ca să dispară dascălii, să rămână doar ce-i ce se uită la Bianca şi Victor sau la eternul circ din Parlament .
Dragi colegi din conducerea Sindicatelor din Învăţământ, hai să-i apărăm în primul rând pe cei care ne-au ales şi să nu admitem denigrarea întregului corp profesoral!
Stimaţi părinţi, care ştiţi bine ce eforturi depun dascălii pentru a-i educa pe copiii dumneavoastră, nu-i lăsaţi pe cei puţini, care sunt nemulţumiţi să vorbească în numele tuturor!
Domnule Ministru, întâi luptaţi pentru alocarea a 6% din P.I.B. pentru învăţământ şi oferiţi inspectorilor şi directorilor legitimarea prin concurs şi abia după aceea trimiteţi echipe de intimidare în şcolile din ţară! Altfel o să fiţi şi dumneavoastră un nume dintr-o lungă listă a celor care au condus învăţământul românesc vremelnic.
Noi, aşa „corupţi” cum suntem, ne mândrim cu statutul de Dascăl în România!