Apă pentru Dănești

O lucrare de anvergură este realizată 100% și urmează să fie pusă în fucțiune în zilele următoare în comuna Dănești. Este vorba despre un sistem de alimentare cu apă pentru satele Merfulești și Trocani, care a costat 400.000 lei (4 miliarde lei vechi), bani alocați din bugetul local al comunei.

Noul puț de la Merfulești va rezolva definitiv problema crizei de apă din satele Merfulești și Trocani
Noul puț de la Merfulești va rezolva definitiv problema crizei de apă din satele Merfulești și Trocani

Investiția este realizată în totalitate, în prezent fiind așteptați lucrătorii de la CEZ să lege instalația la rețeaua electrică, după care aceasta va fi pusă în funcțiune. Ea constă într-un puț forat în satul Merfulești și bazinele în care apa este colectată și tratată, după care este distribuită în rețeaua de distribuție. Prin realizarea acestei lucrări de investiții, localnicii din satele Merfulești și Trocani nu se vor mai confrunta cu perioadele de lipsă a apei în timpul verii, ca până acum.

O nouă investiție

Cu o investiție finalizată, una finanțată 70% și alta care va primi alocație bugetară în 2016, primarul Emilian Rusu vrea să aibă apă în Dănești non stop
Cu o investiție finalizată, una finanțată 70% și alta care va primi alocație bugetară în 2016, primarul Emilian Rusu vrea să aibă apă în Dănești non stop

Și pentru satul Dănești autoritățile locale au prevăzut fonduri, prin hotărâre de consiliu, pentru un sistem de alimentare cu apă. Banii sunt alocați în proporție de 70% până în prezent, urmează studiul geologic, pentru a se stabili, în funcție de structura geo, parametrii puțului, care va fi forat în curtea Școlii Dănești. În prezent, satul Dănești este alimentat cu apă de la Văcarea, dar rețeaua nu face față pe timpul verii, nefiind suficientă apă.
În prezent, în cele 11 sate ale comunei Dănești sunt 6 puțuri, care se află la: Brătuia, Merfulești, Șasa, Ungureni, Văcarea și Bucureasa. Ele alimentează toate satele comunei, dar debitul nu face față mereu, mai ales pe timp de vară. Primarul Emilian Rusu spune că era necesar, în aceste condiții, să se aloce fonduri: „Apa este o urtilitate importantă, așa că s-a decis în Consiliul Local să rezolvăm această problemă. Avem sistemul de la Merfulești gata, îl punem zilele acestea în funcțiune, urmază cel din satul Dănești, după care vom realiza un puț nou și la Ungureni, pentru că cel existent, vechi din vremea CAP-ului (anii 70), are o problemă, pompa fiind blocată la 36 de metri sub nivelul solului, deci numai de la acest nivel colectează apă, neputând fi coborâtă mai jos când scade nivelul pânzei freatice pe timp de secetă. Pentru acest din urmă puț se va face alocare bugetară în anul 2016.”